Selectați pagina

Liderul schismaticilor macedoneni prinde la curaj: Acțiunile Fanarului ne inspiră optimism!

Liderul schismaticilor macedoneni prinde la curaj: Acțiunile Fanarului ne inspiră optimism!

După ce Patriarhul Bartolomeu a acceptat cererea de recurs a schismaticilor macedoneni, în structura bisericească necanonică sunt plini de speranță pentru autocefalie, relatează Uniunea Jurnaliştilor Ortodocşi.

Liderul bisericii schismatice macedonene „arhiepiscopul” de Ohrid și Macedonia Stefan Veljanovski consideră că datorită sprijinului Patriarhiei Constantinopolului, Bisericile Ortodoxe vor „afla adevărul” despre BOM nerecunoscută și o vor accepta în familia lor. „Ierarhul” în data de 19 ianuarie şi-a împărtășit în public optimismul cu privire la posibila recunoaștere a structurii sale bisericieşti, ne comunică reportajul postului de televiziune macedonean Сител Телевизија”.

Veljanovski a amintit că în data de 13 ianuarie Patriarhul Bartolomeu a avut la Fanar o întrevedere cu premierul Macedoniei de Nord Oliver Spassovsky și cu predecesorul său Zoran Zaev, cu care a discutat modalitățile de soluționare a situației create în Biserica din statul lor, și i-a mulțumit patriarhului „pentru hotărârea sa de a accepta recursul de la BOM și de a ridica problema autocefaliei”.

„Aducem mulţumiri Sanctităţii Sale Patriarhului Bartolomeu pentru începuturile sale, pentru că a acceptat cererea noastră de apel și a auzit vocea poporului nostru ortodox, că dorim unitatea euharistică cu toți creștinii ortodocși”, a subliniat „primatul” schismaticilor macedoneni.

El a adăugat că este plin de oprimism, căci datorită susţinerii Patriarhiei Ecumenice Bisericile Ortodoxe vor „afla adevărul despre BOM” și o vor recunoaște ca parte din familia lor. În același timp, el se roagă ca „Dumnezeu să lumineze Biserica Ortodoxă Sârbă și Biserica Macedoniei de Nord, să le îndrume în direcția corectă pentru a soluţiona problemele Bisericii”.

Amintim că pe teritoriul statului Macedonia de Nord se află Eparhia canonică de Ohrid a Bisericii Ortodoxe Sârbe și Biserica Ortodoxă Macedoneană schismatică, care nu este recunoscută în lumea Ortodoxă.

Anterior, mass-media macedoneană a comunicat că Patriarhul Constantinopolului Bartolomeu intenționează să rezolve problema autocefaliei Bisericii Macedonene. Potrivit jurnaliștilor, Fanarul a confirmat oficial că nu a renunțat la intenţia de a rezolva problema autocefaliei BOM nerecunoscute, „în pofida opoziției Bisericii Ortodoxe Sârbe și Bisericii Ortodoxe Ruse”.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке