Selectați pagina

Liderul anglicanilor declară că mai multe statui din principalele catedrale engleze vor trebui date jos

Liderul anglicanilor declară că mai multe statui din principalele catedrale engleze vor trebui date jos

Arhiepiscopul de Canterbury, cea mai importantă figură religioasă a Cultului Anglican, după Regina Angliei, a declarat că mai multe statui din principalele catedrale engleze vor trebui date jos.

Justin Welby, arhiepiscop de Canterbury, a fost întrebat în cadrul unei emisiuni la BBC 4, dacă anumite erori ale unor figuri istorice cărora li s-au ridicat statui și monumente nu ar trebui iertate.

Liderul anglican a respins această idee.

„Putem să iertăm doar dacă se face dreptate, ceea ce înseamnă că statuile trebuie plasate într-un context”, a spus el, citat de LifeSiteNews.

„Unele dintre ele vor trebuie să fie date jos. Unele nume vor trebui schimbate. Pentru numele lui Dumnezeu, mergi în jurul Catedralei Canterbury: sunt monumente peste tot. Sau la Westminster Abbey.”

„Le examinăm pe toate acestea. Unele vor trebui date jos”, a spus arhiepiscopul.

„Desigur, poate exista iertare, sper și mă rog să fim uniți, dar numai dacă există dreptate.”

Realizatorul emisiunii, Justin Webb, a declarat că aceasta nu i se pare că seamănă a iertare. „Spuneți că vreți să dați jos statui la Catedrala Canterbury”, a exclamat Webb.

„Nu, nu am zis asta”, a replicat prelatul. „Am fost foarte atent la ce am zis. Nu aceasta este decizia mea.”

Totuși, arhiepiscopul a repetat că anumite monumente ar putea fi eliminate.

„Le vom examina cu mare atenție și le vom pune în context și vom vedea dacă ar trebui să se afle acolo.”

Pentru a fi mai plastic, arhiepiscopul a comparat demolarea monumentelor demnitarilor britanici cu dărâmarea statui bolșevicului Felix Dzerjinski, primul șef al poliției secrete sovietice din fața sediului KGB, în 1991.

„Asta fac oamenii în vremuri ca acestea”, a spus arhiepiscopul anglican, „și este un lucru bun.”

Welby s-a referit și la cererile formulate de către Shaun King, lider al mișcării Black Lives Matter, ca toate imaginile – statui, icoane, vitralii – care îl înfățișează pe Iisus Hristos ca alb, la fel și pe Maica Domnului și pe apostoli, să fie date jos sau distruse.

Welby l-a numit pe King o „persoană care gândește”.

Întrebat dacă bisericile occidentale trebuie să-și regândească modul în care îl înfățișează pe Mântuitorul, Welby a ținut să sublinieze că „ideea că Dumnezeu este alb e greșită”, și a adăugat că a vizitat numeroase locuri din lumea întreagă, și în multe biserici Iisus este pictat diferit.

„Poți vedea un Iisus negru, sau un Iisus chinez, sau un Iisus din Orientul Mijlociu, ceea ce, desigur, cel mai exact.”

Welby consideră că modul de a corecta impresia că Dumnezeu este alb nu este distrugerea artei sacre ci arătând cine este și cine nu este Iisus.

„Îl poți vedea pe Iisus portretizat în numeroase feluri, în funcție de cultură, limbă și înțelegere. Nu cred că este potrivit să aruncăm tot ce avem din trecut, ci spunând: «Nu acesta este Iisus cel adevărat, nu pe El îl venerăm».”

Autor:

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.