Selectați pagina

Licenţa de avocat, fără examene

Licenţa de avocat, fără examene

avocati-robaUnii deputaţi vor ca funcţionarii publici să poată obţine o licenţă de avocat fără să susţină examene de calificare. Un proiect de lege în acest sens a fost înaintat de legislatorul Partidului Democrat, Sergiu Sîrbu şi contrasemnat de colegi din alte fracţiuni. Aleşii din coaliţie nu au ajuns, însă, la un consens şi au amânat examinarea acestuia la Comisia parlamentară juridică. Proiectul nu este privit cu ochi buni nici de comunitatea avocaţilor. Experţii în drept consideră că în spatele acestuia stau interese economice.

Autorul propune ca funcţionarii publici de rangul întâi – viceminiştrii, agenţii guvernamentali, membrii Curţii de Conturi, consilierii de stat şi alţii – să poată lua licenţă de avocat, atunci când îşi vor părăsi fotoliile, fără să susţină examene şi fără să efectueze un stagiu profesional. Mai mulţi avocaţi critică vehement iniţiativa şi spun că legislatorii ar putea veni cu amendamente pentru a-şi asigura şi propriul loc pentru viitor.

De cealaltă parte, Sergiu Sîrbu respinge acuzaţiile şi spune că avocaţii vor să deţină monopolul în domeniu.

Iniţiativa este, însă, criticată nu numai de cei care profesează avocatura, ci şi de unii doctori în drept, care afirmă că asemenea facilităţi ar putea afecta calitatea serviciilor juridice.

Precizăm că anterior judecătorii şi procurorii au fost, la fel, scutiţi de examene la obţinerea licenţei de avocat.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=RN_cxLeH1B4[/youtube]

Sursa: jurnaltv.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Статьи на русском языке

Статьи на русском языке

Comentarii