Selectați pagina

Liceele pustii. Tot mai puţini elevi se înscriu la ciclul liceal în favoarea şcolilor profesionale

Liceele pustii. Tot mai puţini elevi se înscriu la ciclul liceal în favoarea şcolilor profesionale

eleviZeci de licee din ţară ar putea fi reorganizate în gimnazii. Statisticile oficiale arată că tot mai puţini elevi aleg să studieze în licee. Cadrele didactice explică situaţia atât prin scăderea numărului de elevi, dar şi prin înăsprirea regulilor de desfăşurare a examenelor de bacalaureat.

Astfel, dacă în anul de studii 2008-2009, în liceele din ţară erau înscrişi 64 de mii de elevi, în acest an numărul elevilor a ajuns la 46 de mii. Şi asta în condiţiile în care noul Regulament de admitere la liceu prevede că o promoţie poate fi formată doar dacă există două clase de a zecea, a câte 25 de elevi. În cazul în care, timp de trei ani, la un liceu nu se înscriu cel puţin 50 de elevi, instituţia este transformată în gimnaziu.

Radu este din satul Bălceana, raionul Hânceşti şi învaţă în clasa a noua la liceul din Lăpuşna. Părinţii băiatului au luat în calcul o eventuală situaţie că la instituţie nu va fi formată clasa a zecea, aşa cum s-a întâmplat în acest an de învăţământ.
“Cred că voi merge la Hânceşti la “Mihail Sadoveanu”. Mama deja a vorbit cu rudele şi s-au înţeles în caz de nu se face liceu aici”, spune băiatul.

Şi alţi elevi din Lăpuşna se gândesc de pe acum la ce liceu să-şi continue studiile, deşi nu şi-ar dori să plece de acasă.

“Cred că voi merge în România. Vreau să se facă aici. Vreau să fiu mai aproape de părinţi şi să nu plec printre străini, deocamdată” ne spune altă elevă.

“Aş dori să merg la un colegiu din raionul Hânceşti. Acolo pot învăţa profesia şi după profesie pot da şi bacalaureatul“, ne spune alt elev.

Regulamentul de admitere la liceu prevede că o promoţie poate fi formată doar dacă există două clase de a zecea, a câte 25 de elevi. Administraţia liceului din Lăpuşna se străduie să-i convingă atât pe copiii din localitate, cât şi pe cei din satele din apropiere, să-şi continue studiile în această şcoală. Viitorilor liceeni le sunt promise studii de calitate şi cazare în cămin.

“Am dat în exploatare căminul liceului. Un cămin cu condiţii moderne, cu băi, cu veceu, cu spaţiu foarte bun pentru cazare şi sperăm că vor veni copii din jur şi vor opta pentru liceul teoretic Lăpuşna”, susţine directoarea Liceului Teoretic din Lăpuşna, Viorica Rotaru.

Potrivit autorităţilor raionale, doar jumătate din numărul absolvenţilor de gimnaziu îşi continuă studiile în licee.

Sunt foarte mulţi absolvenţi care optează pentru învăţământul din şcolile profesional-tehnice şi pentru colegiile de construcţii”, susţine şefa Direcţiei Educaţiei din Hînceşti, Valentina Tonu.

Datele Biroului Naţional de Statistică arată că numărul liceenilor s-a redus în ultimii patru ani cu 30 la sută, de la 64 de mii în 2008, la 46 de mii în 2013.

[youtube]http://youtu.be/4qrXwcRS9B0[/youtube]
Sursa: publika.md

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *