Selectați pagina

Librăria Naţională a Norvegiei îşi digitalizează întreaga colecţie de cărţi

Librăria Naţională a Norvegiei îşi digitalizează întreaga colecţie de cărţi

librarii electronice NorvegiaNorvegia este a treia ţară europeană care depune un efort major pentru a transfera operele scrise pe hârtie în format digital.

Librăria Naţională a Norvegiei îşi digitalizează întreaga colecție de cărți. În același timp, arhivarii procesează textele, astfel încât utilizatorii să poată căuta cuvinte cheie. În plus, întreaga colecție va fi accesibilă online gratuit.

Acest proces este similar cu eforturile de digitalizare în masă depuse de Marea Britanie şi Finlanda. Diferența este că Norvegia face un pas în plus şi negociază cu editurile să permită oricui are o adresă IP de Norvegia să acceseze gratuit materialul protejat de drepturile de autor.

Librăria deţine echipamente performante cu care scanează textul cărților. Sistemul este însă mult mai complex. Baza de date este organizată astfel încât fișierele conțin numeroase informații despre cărţi şi autorii lor.

Personalul care lucrează la acest proiect estimează că digitalizarea întregii colecții, care include materiale ce datează din Evul Mediu, va dura între 20 şi 30 de ani. Proiectul a început în 2006.

Sursa: http://diez.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.