Selectați pagina

Legea privind confiscarea averilor ilicite, un pericol pentru proprietăţile oamenilor de afaceri şi ale cetăţenilor simpli

Legea privind confiscarea averilor ilicite, un pericol pentru proprietăţile oamenilor de afaceri şi ale cetăţenilor simpli

Proiectul de lege propus de Ministerul Justiţiei, care prevede confiscarea averilor judecătorilor şi procurorilor dobândite ilicit, poate avea efecte dezastruoase pentru oamenii de afaceri, dar şi pentru cetăţenii de rând. Cel puţin aşa susţine preşedintele Centrului de Iniţiativă şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, Ion Dron, care mai spune că demnitarii corupţi, ce trebuie să fie traşi la răspundere, nu vor fi afectaţi. Subiectul a fost discutat la Fabrika.

[youtube]http://youtu.be/t_lFPtut8DI[/youtube]

Conform publika.md, Ion Dron nu exclude că iniţiativa propusă de Ministerul Justiţiei ar putea fi aplicată selectiv în cazul în care va deveni lege. “Popunerea ce ţine de confiscarea extinsă nu are nimic cu combaterea corupţiei, fiincă subiecţi ai confiscării vor fi şi persoane private, care nu sunt funcţionari la stat. Pericolul enorm e că vor fi supuse atacului proprietăţile în R. Moldova, ale omului de afaceri şi nu ale marilor demnitari. Subiecţii vor fi şi simpli cetăţeni, celui care i se va găsi o grenadă în maşină i se vor da 5 ani de închisoare şi i se vor lua averile. Va fi un nou val de deposedări de proprietăţi”, a explicat acesta.

Ministerul Justiţiei i-a băgat pe toţi într-o oală, bănuind că va reuşi să prindă şi rechinii. Legea va avea efect retroactiv doar pentru privaţi, oamenii de afaceri. Demnitarii în acest sens nu vor fi atinşi şi vor primi foaia curată”, a mai adăugat preşedintele Centrului de Iniţiativă şi Monitorizare a Autorităţilor Publice.

De cealaltă parte, ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, consideră că nu toate articolele proiectului de lege au fost înţelese corect. “Confiscarea extinsă se referă nu doar la infracţiunile de corupţie, dar şi la un şir de infracţiuni grave şi extrem de grave, se referă în special la infracţiunile transfrontaliere şi altele. E foarte important că se discută aceste iniţiative, că au trezit interesul. Le-am trimis şi la Consiliul Europei, pentru a primi expertiza. Ministerul Justiţiei creează instrumente pentru autorităţile responsabile să combată corupţia. Confiscarea extinsă a averilore o invenţie moldovenească. Funcţionează în ţările UE, ultimul stat care a introdus această sancţiune fiind România”, a punctat Oleg Efrim.

Şi alţi invitaţi în emisiune s-au arătat sceptici vizavi de efectele pozitive pe care le-ar putea avea modificările propuse. “Sunt sceptic nu neapărat vizavi de acest proiect de lege, ci privind practica amendării legii cât timp nu s-a demonstrat că motivul principal al problemei sunt imperfecţiunile din lege. Invers, poate fi contraproductiv, deoarece imboldul de a scăpa de sancţiune va fi mai mare. Cu cât sancţiunea e mai mare, cu atât mai multe eforturi va depune persoana care a încălcat pentru a o evita”, a opinat fostul viceministru al Justiţiei Nicolae Eşanu.

Potrivit unei iniţiative legislativă elaborate de Ministerul Justiţiei, judecătorii şi procurorii ar putea fi cercetaţi penal dacă deţin averi pe care nu le pot justifica. Mai mult, magistraţii ar putea rămâne fără bunurile a căror provenienţă nu poate fi dovedită.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.