Selectați pagina

Legea antifumat, respectată de 96% din localurile din Chişinău şi Bălţi

Legea antifumat, respectată de 96% din localurile din Chişinău şi Bălţi

fara-fumatoriCoordonatorul de programe la Centrul pentru politici şi analize în sănătate, Ghenadie Ţurcanu, afirmă că Legea privind controlul tutunului este respectată de marea majoritate a cafenelelor, barurilor şi restaurantelor. La această concluzie s-a ajuns după ce voluntari ai mai multor organizaţii neguvernamentale şi activişti civici au efectuat o monitorizare a acestor localuri din Chişinău şi Bălţi, în perioada 23 septembrie – 6 noiembrie.

Vizitarea cafenelelor, barurilor şi restaurantelor s-a făcut în cele mai frecventate ore, şi anume, în timpul prânzului (13.00 – 14.00) şi seara (18.00 – 22.00). 80% din acestea (188) au fost vizitate între orele 18.00-22.00.

S-a constatat că majoritatea localurilor de alimentaţie publică (96%) respectă legea şi au afişat la intrare, în cel mai vizibil loc semnul unic de interzicere a fumatului.

În încăperile a 92% dintre cafenelele, barurile şi restaurantele supuse monitorizări nu s-a atestat fumatul. În 8% din localuri(18 din Chişinău şi 2 din Bălţi) s-a constatat încălcarea legislaţiei de către proprietarii localurilor, şi anume fumatul în încăpere (19 cazuri), precum şi existenţa unui spaţiu separat pentru fumat (1 caz). Scrumiere au fost identificate în 5% din unităţi(11 – Chişinău şi 1 – Bălţi).

La întrebarea adresată administratorului sau chelnerului dacă se poate fuma în încăpere, au răspuns afirmativ în 8% din localuri (18 – Chişinău, 2 – Bălţi). Un detaliu care pune pe gânduri este că în 15 din cele 20 localuri în care s-a constatat fumatul, la intrare, în cel mai vizibil loc, era afişat semnul unic de interzicere a fumatului.

S-a constatat că aproape în toate localurile (99%) Legea privind interzicerea publicităţii şi promovării produselor din tutun se implementează cu succes. Doar într-unul din Chişinău s-a atestat promovarea produselor din tutun prin intermediul dispozitivelor luminiscente. Iar unul din municipiul Bălţi într-un local se ofereau cadouri (brichete) la procurarea produselor din tutun.

Grupul voluntarilor şi activiştilor civici ce au efectuat monitorizarea au mai evidenţiat că multe din unităţile de alimentaţie publică din municipiile Chişinău şi Bălţi nu respectă prevederile cadrului juridic existent privind eliberarea bonurilor de casă atât la procurarea produselor de tutun, precum şi altor produse şi servicii oferite consumatorilor.

„Urmare a monitorizării au fost întocmite şi transmise 20 de sesizări către Centrele teritoriale de sănătate publică, 18 din Chişinău şi două din Bălţi, privind încălcarea prevederilor legale. Ne bucurăm că acestea au reacţionat adecvat şi chiar astăzi am primit un răspuns de la Bălţi , despre aplicarea asupra unui local a amenzii de 7.000 lei (35 unităţi convenţionale) prevăzută de Codul Contravenţional”, a specificat Ţurcanu.

În cadrul monitorizării s-a studiat respectarea legii antifumat în încăperi (spaţii închise) şi nu s-a prevăzut monitorizarea teraselor sau a altor spaţii deschise din localurile de alimentaţie publică.

Localurile supuse monitorizării au fost selectate aleatoriu dintr-o listă de 682 de localuri din municipiile Chişinău şi Bălţi. Astfel, în Capitală au fost monitorizate 120 cafenele, 56 baruri şi 28 restaurante. La Bălţi, monitorizării au fost supuse 16 cafenele, 11 bariuri şi patru restaurante.

Monitorizarea a fost posibilă graţie proiectului „Moldova fără fum de tutun”, finanţat de „Campanian fos Tobacco-Free Kids” şi „Bloomberg Philanthropies” şi implementat de Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate (Centrul PAS).

Sursa: adevarul.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке