California a devenit primul stat american in care sunt reglementate drepturile elevilor transsexuali.

Noua lege cere scolilor publice sa permita elevilor de la gradinita pana la clasa a 12-a sa aleaga singuri daca vor sa mearga la toaleta pentru fete sau la cea pentru baieti, in functie de preferintele lor, transmite BBC.

De asemenea, legea permite elevilor transsexuali sa aleaga daca vor sa participe la activitati sportive pentru baieti sau pentru fete.

Sustinatorii proiectului de lege AB1266, au argumentat ca astfel ar putea scadea intimidarea elevilor transexuali si discriminarea lor. In scoli din Los Angeles si San Francisco exista deja asemenea politici si nu s-a reportat vreo problema pana acum.

Purtatorul de cuvant al adunarii de stat, John Perez, a spus ca astfel s-a pus “California in fruntea conducerii drepturilor transsexualilor”.

Opozantii legii au argumentat insa ca prevederea ar putea duce la invadarea intimitatii celorlalti elevi sau incalcarea drepturilor acestora.

In alte state, precum Massachusetts si Connecticut, exista politici de stat care garanteaza protectii similare, insa California este primul care le reglementeaza prin lege.

Familiile copiilor transsexuali au dus multe lupte cu scolile din toata SUA pentru dreptul accesului egal la toalete si vestiare.

De  Florin Necula – Ziare.com