transnistria-stema-afpRepublica Moldova va adera la Uniunea Europeană, doar cu conflictul transnistrean rezolvat. Există o serie de probleme care necesită soluții urgente. Totodată, cetățenii din stânga Nistrului au anumite privilegii, care sunt discutate de către diplomații de la Chișinău și cei de la Moscova.

Declarațiile au fost făcute de premierul Iurie Leancă în cadrul unui interviu pentru Noi, informează UNIMEDIA.

„Noi vom adera la Uniunea Europeană, doar cu conflictul transnistrean rezolvat. Toți cunosc exemplul Crimeiei și nu doresc să îl repete. Este un lucru sigur. Desigur, cu cât ne vom dezvolta, vom avea o infrastructură mai bună, un sistem medical și educațional mai bun, vom avea mai mari șanse de a interesa cetățenii din stânga Nistrului”, a precizat Leancă.

Potrivit prim-ministrului moldovean, cetățenii din stânga Nistrului au privilegii pe care locuitorii din dreapta Nistrului nu le au. „În Transnistria, cetățenii au anumite privilegii. Despre aceasta am discutat cu colegii noștri de la Moscova. Cum îi putem convinge pe cei care locuiesc în stânga Nistrului că îi va fi mai bine, dacă pentru gaz și electricitate ei achită de 4-5 ori mai puțin decât cei care locuiesc în dreapta Nistrului?”, a subliniat sursa.

De asemenea, Leancă consideră că, în viitor, compania rusească „Gazprom” ar putea să nu mai ofere ajutor cetățenilor din stânga Nistrului.

„Situația din Transnistria nu va continua mult timp, din punct de vedere economic. Acest ajutor amintește situația când SSSR (CCCP) a oferit ajutor mișcărilor de eliberare din America Latină și Africa. Dar când suma datoriei la gaz va ajunge la 5 miliarde de dolari, chiar și o companie bogată ca Gazprom, nu cred că va putea mult timp să reziste unui astfel de ajutor („на себе все это тянуть”). Pentru că prețul la gaz este mare, ei au bani. Mâine ar putea să scadă prețul la gaz și nu știu dacă vor rezista. Din acest motiv, în UE noi trebuie să aderăm împreună. Și faptul că vom avea regim liberalizat de vize în UE deja trezește interes pentru cetățenia moldovenească”, a conchis Iurie Leancă.

Sursa: unimedia.info