Selectați pagina

Lăsatul secului, pentru intrarea în perioada de pregătire sufletească pentru Nașterea Domnului

Lăsatul secului, pentru intrarea în perioada de pregătire sufletească pentru Nașterea Domnului

Un nou an, un nou început de Post al Crăciunului, o nouă zi de lăsata secului pentru intrarea în perioada de pregătire sufletească pentru Nașterea Domnului.

Deși suntem obișnuiți a înțelege că ”lăsatul secului” înseamnă un fel de ”rămas bun” pentru o perioadă de 40 de zile de la mâncarea de dulce, în esență, lucrurile stau un pic altfel.

Chiar dacă noi, de regulă, înțelegem cuvântul ”sec” din sintagma ”lăsata secului” ca însemnând uscat, fără grăsime, de post, în realitate termenul ”sec” al postului ortodox are un sens mai profund, depășind simpla reținere de la alimente.

El vine de la latinescul ”seclum” sau ”saeculum”, care înseamnă ”lume”. Astfel că adevărata ”lăsată a secului” înseamnă ridicarea creștinului de la grijile și poftele lumești spre Dumnezeu și lumea duhovnicească.

Postul Crăciunului este un post mai uşor, faţă de cel al Paştelui, având multe dezlegări la peşte, ulei şi vin.

Ultima zi a Postului Naşterii Domnului, numită Ajunul Crăciunului, este zi de post mai aspru decât celelalte zile. Asta pentru că se ajunează până la Ceasul IX, când se obişnuieşte să se mănânce grâu fiert amestecat cu fructe şi miere, în amintirea postului lui Daniel şi al celor trei tineri în Babilon.

Tot în această zi, credincioșii îl așteaptă pe preot ca să le vestească Nașterea Mântuitorului, cinstind în acest fel marele praznic ce va urma.

Să ne ajute Dumnezeu ca la finalul postului să ne regăsim mai buni și determinați pe calea binelui și a simplității!

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.