Selectați pagina

Laptele vegetal versus laptele animal – Ce tip de lapte este mai sanatos?

Laptele vegetal versus laptele animal – Ce tip de lapte este mai sanatos?

lapteAtat vegetarienii, cat si cei care sunt lacto intoleranti opteaza pentru consumul de lapte vegetal dintr-o multime de motive; insa, cercetatorii unui studiu publicat recent in revista de specialitate “the Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition” confirma faptul ca bauturile pe baza de plante difera foarte mult intre ele  in ceea ce priveste continutul lor nutritional, si astfel, acestia recomanda parintilor sa includa in dieta celor mici laptele de vaca, cu exceptia cazurilor in care exista un motiv medical pentru a opta pentru laptele vegetal.

Un pahar de 200 de ml de lapte de vaca natural contine aproximativ 8 grame de proteine si aproape o treime din cantitatea de calciu recomandata zilnic. Laptele de vaca contine, de asemenea, nutrienti in mod natural, cum ar fi potasiu si vitamina B12 si este, de obicei, imbunatatatit cu vitaminele A si D.

Din punct de vedere al continutului nutritional, cele patru tipuri de lapte pe baza de plante (soia, caju, migdale si nuca de cocos) palesc prin comparatie cu laptele natural de vaca si, cu exceptia laptelui de soia, niciunul dintre aceste tipuri de lapte vegetal nu contin mai mult de un gram de proteine, in mod natural.

Bauturile din soia contin, cel mai adesea, la fel de multe proteine precum laptele de vaca, insa nu au acelasi continut de calciu, desi producatorii unor bauturi din soia adauga calciu in mod suplimentar acestor alimente.

Dintre cele patru tipuri de lapte vegetal, laptele din nuca de cocos este cel mai putin nutritiv, intrucat in nu contine in mod natural proteine, daca nu ii sunt suplimentar adaugate in compozitie, iar o cantitate foarte mica de calciu intra in compozitia acestuia.

In timp ce nucile intregi, migdalele si caju sunt bogate in proteine si calciu, aceste substante nutritive se pierd in timpul procesarii bauturilor vegetale.a

Pentru a fortifica profilul nutritiv al acestor bauturi, unii producatori adauga proteine din mazare sau orez, fosfat de calciu si vitamine tuturor bauturilor din plante.

Oamenii de stiinta dezbat problema daca aceste elemente nutritive adaugate sunt absorbite de catre organismul uman si utilizate in cel mai eficient mod, asa cum se intampla in cazul laptelui animal:

“Calciul este prezent in laptele de vaca in mod natural si poate fi mai bine absorbit de catre organism. Laptele de vaca contine lactoza si cazeina, care ajuta la cresterea absorbtiei de calciu, precum si la absorbtia vitaminei D din mediul inconjurator. Exista un soi de sinergie intre toate aceste substante nutritive, toate lucreaza impreuna,” a declarat Sina Gallo, profesor de nutritie in cadrul Universitatii George Mason din Virginia.

In plus, cantitatea de vitamina D variaza in cazul bauturilor din plante, iar un studiu realizat in 2014 pe 2.831 de copii sugereaza ca cei care consuma lapte vegetal au un nivel mai scazut de vitamina D in sange, prin comparatie cu aceia care consuma lapte de vaca.

Sursa: New York Times

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке