seminar regionalPreşedintele Parlamentului Igor Corman a participat luni la deschiderea seminarului regional „Rolul Parlamentului în combaterea corupţiei”. Evenimentul este organizat de Parlamentul Republicii Moldova şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi s-a desfăşurat în perioada 18–19 noiembrie 2013, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului.

Deputaţi din Parlamentul Republicii Moldova şi parlamentari din Serbia, Suedia, România, Ucraina, Georgia, Finlanda, Marea Britanie vor împărtăşi experienţa şi bunele practici în implementarea şi monitorizarea legislaţiei în domeniul prevenirii şi combaterii corupţiei. La seminar mai participă Nicola Harrington-Buhay, Rezident Coordonator ONU, Viorel Chetraru, director al Centrului Naţional Anticorupţie, Anatolie Donciu, preşedinte al Comisiei Naţionale de Integritate, Serafim Urechean, preşedintele Curţii de Conturi, experţi internaţionali anticorupţie.

Principalele subiecte discutate în cadrul seminarului vizează legislaţia anticorupţie, conflictele de interese şi imunitatea demnitarilor, rolul auditului în lupta cu corupţia, cooperarea dintre Parlament şi societatea civilă în prevenirea corupţiei, finanţarea partidelor politice.

În discursul său, Preşedintele Parlamentului a subliniat că eforturile autorităţilor sînt concentrate pe continuarea reformelor de modernizare a ţării în vederea edificării unui stat cu adevărat de drept, european, fără corupţie. În context, Parlamentul a votat zilele trecute un set important de legi, declarînd toleranţă zero corupţiei din domeniul justiţiei. Este vorba de proiecte de legi privind introducerea unui sistem de testare a integrităţii profesionale a magistraţilor, lipsirea de imunitate a judecătorilor pentru acte de corupţie, răspunderea disciplinară a judecătorilor şi salarizarea sistemului judecătoresc. Totodată, pe agenda Parlamentului se regăsesc setul de acte legislative privind reformarea Procuraturii Generale şi de finanţare a partidelor politice, care urmează a fi dezbătute în curînd. „Ne aşteptăm ca aceste acţiuni să contribuie la creşterea încrederii cetăţenilor în instituţiile de stat şi într-o justiţie echitabilă”, a menţionat Speakerul.

Igor Corman a menţionat că Parlamentului îi revine un rol important în lupta împotriva corupţiei, dat fiind instrumentele de care dispune, adoptînd şi monitorizînd implementarea legilor. „În combaterea corupţiei este important ca Parlamentul să creeze standarde de integritate, ce vor fi utilizate în vederea eficientizării activităţii instituţiilor publice şi să ofere instrumentele necesare pentru buna îndeplinire a sarcinilor acestora”, a spus Preşedintele Parlamentului.

Potrivit Speakerului, modernizarea serviciilor publice, a administraţiei publice şi promovarea guvernării electronice sînt măsuri eficiente în prevenirea corupţiei, apropiind statul de cetăţeni. Totodată, un sistem eficient şi credibil de petiţionare va soluţiona mai rapid şi mai eficient problemele reale, diminuînd riscurile de corupţie. „Pe lîngă toate aceste măsuri, trebuie să mai dezvoltăm şi o cultură a intoleranţei faţă de corupţie, să ne modificăm şi mentalitatea, fiindcă trebuie să fie un efort comun al întregii societăţi ca să eliminăm acest fenomen foarte periculos”, a mai spus Igor Corman.

La rîndul său, Nicola Harrington-Buhay, Rezident Coordonator ONU, a relevat că abordarea problemelor de corupţie este esenţială pentru ţările cu democraţii vibrante şi sănătoase şi permite oamenilor să se bucure pe deplin de drepturile lor.

„Noi considerăm sprijinul acordat legislatorilor moldoveni drept unul vital, în condiţiile în care ei au rolul de a monitoriza implementarea legislaţiei naţionale şi a angajamentelor internaţionale ale ţării în cadrul Convenţiei ONU pentru Combaterea Corupţiei”, a mai spus Nicola Harrington-Buhay.

Sursa: moldpres.md