La 16 septembrie 2022, Curtea de Apel din Nantes (Franța) a decis demontarea statuii Arhanghelului Mihail instalată în orașul Les Sables-d’Olonne din Vendée. Decizia instanței a fost luată contrar dorințelor a peste 90 % dintre participanții la consultările desfășurate de primarul orașului, Yannick Moreau, în martie 2021, relatează catolicnewsagency.com.

La cererea ateilor o statuie a Sfântului Arhanghel Mihail va fi demolată în Franţa

La cererea ateilor o statuie a Sfântului Arhanghel Mihail va fi demolată în Franţa

Statuia a fost instalată în 2018 în fața Bisericii Sfântului Mihail. Înainte de aceasta, din 1935 până în 2017, ea s-a aflat la școala religioasă cu același nume.

În 2021, gruparea liberalilor și ateilor locali „Libre Pensée de Vendée” („Gândirea liberă în Vendée”) s-a adresat în instanță și a cerut îndepărtarea statuii în numele „secularismului și libertății de gândire”. Ateii, fiind cei care de la bun început s-au opus instalării statuii, s-au referit la legea franceză din 1905 privind separarea Bisericii de stat. Articolul 28 din această lege interzice expunerea imaginilor religioase în locuri publice, cu excepția lăcașurilor de cult, cimitirelor, monumentelor sau muzeelor. După ce instanța a luat partea ateilor, apărătorii statuii s-au adresat la Curtea de Apel.

La 16 decembrie 2021, Curtea de Apel din Nantes i-a susținut pe atei și a decis demontarea statuii Arhanghelului Mihail în termen de șase luni. În hotărârea judecătorească se precizează că, deși statuia se află în curtea bisericii, „locul pe care ea este instalată nu se folosește pentru oficierea serviciilor divine”.

Localnicii au organizat mai multe demonstrații împotriva demontării statuii. În ciuda deciziei instanței, ei continuă să lupte pentru păstrarea acesteia pe locul unde se află în prezent.

Acum municipalitatea va încerca să asigure conservarea statuii prin intermediul Consiliului de Stat, care este organul suprem de drept administrativ din Franța.

La 29 septembrie, de ziua sărbătorii sfântului, unul dintre susținători a postat imaginea statuii pe rețelele de socializare, scriind:

„Sunt cu gândul la statuia Arhanghelului Mihail de la Les Sables-d’Olonne din Vendée, care, potrivit deciziei Tribunalului din Nantes, ar trebui demontată în numele «laicismului», deși locuitorii din Sable au votat pentru păstrarea acesteia.”

Sursa: https://www.lefigaro.fr/actualite-france/sables-d-olonne-bataille-judiciaire-autour-de-la-statue-de-saint-michel-menacee-de-destruction-20220923