Selectați pagina

La ce pericole îi expun părinţii pe cei mici cînd postează poze cu copiii pe reţelele de socializare

La ce pericole îi expun părinţii pe cei mici cînd postează poze cu copiii pe reţelele de socializare

Fotografiile postate de părinţi cu copiii lor pe reţeaua Instagram sunt furate de alţi utilizatori şi folosite într-un joc de roluri bizar, cu conotaţii sexuale. Peste 80% din copiii sub 2 ani sunt prezenţi online prin postările părinţilor pe reţelele de socializare sau pe bloguri. Specialiştii avertizează că părinţii nu ar trebui să dezvăluie prea multe despre cei mici.

Un fenomen periculos a apărut recent pe reţeaua Instagram: unii utilizatori fură fotografiile postate de părinţi cu bebeluşi sau copii de vârste mici şi le postează apoi în contul lor, unde sunt folosite într-un joc dubios.

„Hoţii virtuali“ le dau bebeluşilor un alt nume şi le creează un profil care include vârsta, preferinţele şi trăsăturile de personalitate. Apoi, ei îşi invită fanii să intre în discuţie cu bebeluşul. „Îţi place să te joci?“, întreabă un utilizator, iar proprietarul contului răspunde cu un limbaj stâlcit, de copil.

Unele descrieri au conotaţii sexuale, iar altele instigă fără perdea la comportamente deviante. De exemplu, în descrierea unei fetiţe de un an se menţionează că ar fi lesbiană şi să îi place să stea dezbărcată, iar un altul, care a fost şters, spunea: „Îmi plac jocurile de roluri abuzive, aşa că dacă nu îţi place, nu-ţi pierde timpul, pentru că am să-l şterg (n.r. – comentariul)“, scrie publicaţia britanică „Daily Mail“. O căutare rapidă după hashtag-ul „babyrp“ scoate la iveală sute de astfel de conturi pe reţeaua de photo-sharing.

FOTO: Daily Mail

În ciuda încercărilor unor utilizatori de a pune capăt acestui fenomen revoltător, conturile de acest fel au continuat să apară, sub diverse denumiri. Elizabeth Harper, o mamă din Georgia, SUA, a descoperit poza fiicei ei pe un astfel de cont, iar în descriere purta un alt nume şi se preciza că poate fi adoptată.

FOTO: Daily Mail

Revoltată, femeia a scris într-un comentariu la fotografie că aceea este fetiţa ei şi nu este de vânzare, iar apoi a formulat o plângere către reprezentanţii reţelei Instagram, dar contul a mai rămas activ o vreme, până când aceştia au luat măsuri. Multe alte asemenea conturi sunt în continuare active, deşi mai multe grupuri de părinţi au încercat să le închidă.

FOTO: Daily Mail

Campanii umanitare false şi răpiri

Jocul de roluri de pe această reţea de socializare nu este singurul fenomen alarmant care implică pozele cu copii postate de părinţi. Au existat situaţii în care fotografiile au fost furate pentru a fi utilizate în campanii umanitare false.

Cazul lui Ionuţ, copilul sfâşiat de maidanezi în Parcul Tei, în toamna lui 2013, este poate cel mai şocant dintre toate. Câteva luni mai târziu, familia a văzut fotografia copilului pe un site, sub un anunţ care spunea că băiatul este bolnav de leucemie şi are nevoie de bani ca să fie operat. Un român care locuieşte în Italia a pus la cale înşelătoria, ca să adune 150.000 de euro. Fotografiile postate de părinţi cu copiii lor au ajuns şi pe site-urile de pornografie infantilă, iar uneori au facilitat răpirea acestora. Din fericire, în România nu s-au înregistrat asemenea cazuri.

Poza lui Ionuţ, copilul ucis de câini, a fost folosită într-o falsă campanie umanitară după moartea acestuia FOTO: Facebook

„Nu am avut până acum astfel de situaţii, dar ştim că în alte ţări au existat şi, de aceea, recomandarea noastră pentru părinţi este să protejeze imaginea copiilor lor în mediul online“, atrage atenţia Liliana Roşu, directorul executiv al Centrului Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual.

Şi copiii au dreptul la intimitate

Potrivit unui studiu realizat de firma de securitate online AVG, 81% din copiii cu vârste de până în 2 ani din întreaga lume sunt prezenţi fără voia lor pe internet, prin postările părinţilor pe bloguri sau pe reţele de socializare. Putem vorbi de un drept la intimitate în cazul minorilor? „Părinţii sunt obligaţi să-şi protejeze copilul până la vârsta la care el însuşi se poate proteja, iar publicarea fotografiilor pe internet implică acestă obligaţie. Dreptul la intimitate, viaţă privată şi securitate al copiilor este garantat de către părinţi şi ei au obligaţia de a asigura protecţia şi siguranţa lor“, potrivit psihologului Mihai Copăceanu.

Imaginile cu bebeluşi în ipostaze inocente, în care bebeluşii fac băiţă, sunt alăptaţi sau se plimbă prin cameră dezbărcaţi pot fi salvate, stocate şi utilizate de persoane cu deviaţii sexuale, pedofili, sau agresori sexuali. „Fanteziile în mediul online nu au limită şi internetul permite există unor utilizatori «prieteni» virtuali, persoane cu profiluri false. Trăim într-o lume mai periculoasă decât în trecut pentru cei mici, inclusiv sub aspectul utilizării reţelelor de socializare şi, în consecinţă, părinţiilor li se solicită o mai mare precauţie“, mai spune psihologul Mihai Copăceanu.

De ce ne fălim cu copiii pe internet

Publicarea online a fotografiilor cu cei mici echivalează astăzi cu poza din portofel pe care părinţii noştri o arătau imediat cum cineva îi întreba despre copii, mai mult sau mai puţin din politeţe. Reţelele de socializare le oferă părinţilor contextul pentru a se mândri cu copiii şi de a-şi confirma astfel reuşitele. Dar etalarea copiilor este un obicei vechi de când lumea şi are legătură cu evoluţia umană, spune psihoterapeutul Nathan Gehlert, din Washington. „Suntem programaţi biologic să ne mâbdrim cu copiii noştri, iar internetul şi reţelele de socializare sunt o modalitate eficientă şi facilă pentru a face asta. Părinţii ar face orice le stă în putinţă pentru a se lăuda cu realizările copiilor“, spune psihoterapeutul, citat de site-ul televiziunii americane PBS.

Venirea pe lume a unui bebeluş, gesturile amuzante şi realizările celor mici sunt momente cu o puternică încărcătură emoţională şi motive de mândrie pentru părinţi. Ei simt nevoia să-şi exprime emoţiile pe care le trăiesc, încântarea şi bucuria fiecărei zile, iar reţelele de socializare fac mai uşoară împărtăşirea acestor momente cu cei din jur.

„Înţelegem dorinţa părinţilor de a capta orice moment, ori achiziţie în dezvoltarea copilului care poate fi unică şi irepetabilă. De la primele ore de la naştere ba chiar fotografii din perioada de dezvoltare a fătului. Asta e una, dar a publica e diferit. Părinţii care publică albume cu sute de poze, una câte una. Consecinţele sunt imediate, dar pot să apară şi pe viitor. Ne iubim foarte mult copiii şi suntem obligaţi să-i protejăm“, spune psihologul Mihai Copăceanu.

Protejaţi-le intimitatea şi identitatea!

Specialistul oferă părinţilor câteva recomandări cu privire la fotografiile şi informaţiile postate pe internet, indiferent că vorbim despre reţele de socializare sau bloguri:

Evitaţi să postaţi fotografii nud cu copiii. Deşi pentru noi sunt situaţii normale de viaţă, imaginile care-i înfăţişează la plajă, la baie sau umblând dezbărcaţi prin casă pot căpăta semnificaţii erotice şi pot întreţine fanteziile sexuale ale pedofililor.

Restricţionaţi vizibilitatea fotografiilor. Pe reţelele de socializare precum Facebook aveţi opţiunea de a permite doar prietenilor din listă accesul la imaginile şi informaţiile dvs. Eliminaţi accesul „Public“ din setările de siguranţă.

Filtraţi lista de prieteni. De multe ori, se întâmplă ca în lista de prieteni să se „strecoare“ şi persoane pe care nu le cunoaştem. Permiteţi accesul la profilul dvs. doar persoanelor cunoscute în mod real, direct sau indirect.

Atenţie la postările prietenilor! Interziceţi prietenilor de familie ori colegilor care v-au fotografiat copiii să posteze imagini cu aceştia pe reţelele de socializare. Nu veţi putea avea control asupra fotografiilor, pentru că nu cunoaşteţi setările de siguranţă ale conturilor prietenilor.

Nu oferiţi detalii despre copii. Nu menţionaţi nicăieri pe internet detalii despre adresa dvs., grădiniţa la care merge copilul, ora la care vine şi pleacă de acasă ori programul extraşcolar. Aceste informaţii pot facilita răpirea copilului.

Sursa: adevarul.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Статьи на русском языке

Статьи на русском языке