manastire sirbaAutoritățiile locale din Decani (Kosovo) și o mulțime de extremiști albanezi au încercat să intre cu forța în mănăstirea ortodoxă sârbă Decani. Aceștia au lansat mesaje care incită la ură și chiar amenințări cu moartea la adresa călugărilor sârbi. 

Protestele anti-sârbești și anti-creștine ale musulmanilor albanezi durează de câteva zile. Aceștia sunt nemulțumiți de o decizie judecătorească care confirmă drepturile funciare ale mănăstirii.

Forțele de ordine au reușit până acum să țină mulțimea înafara zidurilor mănăstirii, protejându-i pe monahi de mulțimea plină de ură. Datorită situației grave, Arhimandritul Sava Janjić, starețul mănăstirii a decis să interzică accesul pelerinilor și vizitatorilor, lucru ce nu s-a mai întâmplat de 13 ani.

Duminică, Kosovo sărbătorește 5 ani de când și-a declarat independența față de Serbia, deși provincia separatistă este recunoscută doar parțial pe plan internațional. De la separarea de Serbia, actele de violență și discriminare față de populația sârbă creștină au crescut. Zeci de biserici au fost vandalizate și distruse.

Mănăstirea Decani este una din cele mai importante mănăstiri din Kosovo, leagănul ortodoxiei sârbe.

Sursa: Schimbarea.info