Selectați pagina

Japonia dorește să cumpere din Moldova… frunze de nuc

Japonia dorește să cumpere din Moldova… frunze de nuc

nuci„Moldovenii încă nu au conștientizat toate calitățile miraculoase ale nucilor – plante dăruite plaiului nostru de Dumnezeu. Noi abia am început să studiem calitățile și cultivarea nucilor”, a afirmat președintele Uniunii Producătorilor de Nuci din Moldova, profesorul, doctorul în științe Alexandru Jolondcovschi, contactat de NOI.md.

Autorul cărții „Odă nucului” a precizat că pe globul nostru doar 7% din terenurile agricole sînt bune pentru cultivarea nucilor și în acest sens Moldova a avut mare noroc. „Atunci cînd Ivan Bodiul a propus în calitate de protecție a drumurilor de nămeții de zăpadă și a cîmpurilor de vînturi uscate să fie sădiți nuci de-a lungul traseelor, el nici nu putea să presupună că o parte a populației în viitor va supraviețui datorită acestor arbori. Un cunoscut mi-a povestit că în timpul foametei din anul 1947, tatăl lui a găsit în podul casei un sac cu nuci. Stăpînul casei împărțea fiecărui membru al familiei cîte 3 nuci pe zi și astfel ei s-au salvat de la moarte”.

„Consumați cîte 5 nuci pe zi și întotdeauna veți fi într-o formă fizică și de muncă excelentă. Adăugați în rația alimentară ceai de ierburi cu frunze de nuci și veți avea nu doar un tonus ridicat, dar pe zi ce trece vă veți simți tot mai tînăr. Nemaivorbind de faptul că conținutul mare de iod din nuci și frunze este de mare folos în condițiile în care ne aflăm nu departe de Cernobîl. Nu degeaba japonezii și-au exprimat dorința să procure de la noi frunze de nuci într-o anumită perioadă a anului, deoarece după componența chimică acestea sînt pur și simplu unice la fabricarea medicamentelor”, a menționat savantul.

„Este interesant și faptul că în volumul total al exportului moldovenesc nucile constituie doar 4%, însă în expresie valorică – 40%. Chiar dacă nucul începe să dea roadă la volumul maxim abia după 7 ani, adică recuperarea investițiilor este un proces de durată, această direcție are cele mai mari perspective în horticultura din Moldova, deoarece cererea la nuci nu va scădea niciodată și acest fruct nu va fi afectat de niciun embargo. Mai mult, capacitățile noastre nici pe departe nu se limitează doar la asigurarea necesităților în nuci ale Arabiei Saudite”, a conchis Jolondcovschi.

SURSA: NOI.MD

1 Comentariu

  1. maria gorincioi

    spuneti va rog in ce perioada a anului se colecteaza frunzele de nuc?.

    Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *