Selectați pagina

Izvorul Tămăduirii – Sărbătoarea Maicii Domnului

Izvorul Tămăduirii – Sărbătoarea Maicii Domnului

In fiecare an, in prima vineri dupa Pasti, Biserica Ortodoxa sarbatoreste Izvorul Tamaduirii. Este un praznic inchinat Maicii Domnului, menit sa arate rolul Fecioarei Maria in lucrarea mantuirii oamenilor. Numele de Izvorul Tamaduirii aminteste de o serie de minuni savarsite la un izvor aflat in apropierea Constantinopolului.

Potrivit traditiei, Leon cel Mare, cu putin timp inainte de a ajunge imparat, se plimba printr-o padure din apropierea Constantinopolului. Intalneste un batran orb care ii cere sa-i dea apa si sa-l duca in cetate. Leon va cauta in apropiere un izvor, dar nu va gasi.

La un moment dat, a auzit-o pe Maica Domnului spunandu-i: “Nu este nevoie sa te ostenesti, caci apa este aproape! Patrunde, Leone, mai adanc in aceasta padure si luand cu mainile apa tulbure potoleste setea orbului si apoi unge cu ea ochii lui cei intunecati”. Leon va face ascultare si astfel, va gasi un izvor din care ii va da orbului sa bea. Ii va spala fata cu aceasta apa, iar orbul va incepe sa vada.

Dupa ce a ajuns imparat, Leon a construit langa acel izvor o biserica. Mai tarziu imparatul Justinian (527-565), care suferea de o boala grea, s-a vindecat dupa ce a baut apa din acest izvor. Ca semn de multumire a construit o biserica si mai mare. Aceasta biserica a fost distrusa de turci in anul 1453.

De-a lungul timpului, apa acestui izvor a vindecat multe boli si a tamaduit diferite rani si suferinte.

Credinciosii care merg la Istanbul (numele nou al vechii cetati a Constantinopolului), se pot inchina in biserica Izvorului Tamaduirii. Actuala constructie este din secolul al XIX-lea, dar la subsolul acesteia se afla un paraclis din secolul al V-lea unde exista pana astazi izvorul cu apa tamaduitoare din trecut.

De Izvorul Tamaduirii, se sfintesc apele

Crestinii ortodocsi vin in aceasta zi la biserica pentru a lua parte la slujba de sfintire a apei, cunoscuta si sub numele de Aghiasma Mica.

 

Sursa: Crestin Ortodox. ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

1 Comentariu

  1. Roman

    Sărbătoarea asta a ajuns în calendarul ortodox după ce într-o vineri din Săptămâna Luminată Maica Domnului a făcut o minune. Era pe la jumătatea secolului V. Un bun creştin cu numele Machelie, mergând prin pădurile care înconjurau atunci Constantinopolul, a întâlnit un orb pe care şi s-a oferit să-l conducă în cetate. La un moment dat orbului i se face sete, şi căutând milostivul Machelie un izvor prin desişul pădurii aude pe Maica Domnului care îi spune că va găsi apă şi îi prezice că va ajunge împărat. Când mai târziu va ajunge cu adevărat împărat cu numele de Leon cel Mare, pe locul acestei minuni, fostul Machelie va face o biserică. Întrucât la izvorul arătat atunci de Maica Domnului au început să se facă numeroase tămăduiri minunate, biserica a ajuns cunoscută cu numele dat de credicioşi Maicii Domnului: ”Izvorul Tămăduirii”. Cele mai multe vindecări s-au făcut pentru boli de stomac, de rinichi şi de ochi. Printre cei vindecaţi în mod miraculos aici se numără şi Împăratul Iustinian, care a făcut ca mulţumire o biserică şi mai mare. Împăratul Constantin Profirogenetul s-a născut după ce Împărăteasa Zoe, mama lui, s-a vindecat de sterpiciunea ei cu apă de la acest izvor. Biserica a fost refăcută mai târziu în urma unor cutremure de Împăratul Vasile Macedoneanul şi de fiul său, Leon cel Înţelept, pentru tămăduirea sa şi a soţiei sale, Sfânta Teofana. Între cei vindecaţi de diferite boli se numără şi Patriarhii Tarasie al Constantinopolului şi Ioan al Ierusalimului. Apa acestui izvor a înviat şi un mort. Cu vremea, prin dezvoltarea cetăţii, biserica aflată în împrejurimile cetăţii a ajuns să fie înglobată între ziduri. Ea poate fi vizitată şi astăzi de pelerinii care merg la Constantinopol(Istanbulul de azi), in cartierul Fanar. În preajmă se află moaştele Sfintei Mare Muceniţe Eufimia.

    Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *