Selectați pagina

Izolaţie termică inovatoare dintr-un material de când lumea: lâna de oaie

Izolaţie termică inovatoare dintr-un material de când lumea: lâna de oaie

izolatie lina de oaieNemulțumiți de prețurile mici pe care le obțin din comercializarea lânii, crescătorii de oi s-ar putea asocia într-o afacere de succes ce le va rotunji veniturile: o fabrică de izolații din lână. Folosit la casele ecologice și nu numai, acest tip de izolație este foarte căutat în țările occidentale precum Marea Britanie sau Franța, mai ales că materialul este biodegradabil și nu provoacă alergii.

În România nu există încă nici o fabrică în care lâna să fie transformată în izolație, dar o astfel afacere este pe cale să ia naștere la Telega, Prahova. Lucian Stanciu, tânărul care a avut această idee, a primit o finanțare de 32.000 de euro în cadrul unui concurs de implicare socială organizat de Petrom, iar în făbricuța de izolații vor lucra circa 10 angajați, toți localnici.

”Misiunea organizației IZO-MIORIȚA este de a produce și comercializa izolatori fonici si termici, din lână de oaie, de cea mai înaltă calitate. Pentru început, vom fi primii din România care vor produce izolatori termici și fonici 100% naturali (folosind resursele locale și finantare 100% românească). Organizația își propune să devină un centru al (re)dezvoltării unei industrii românești bazate pe lână de oaie. Pe termen lung ne propunem să fim principalii procesatori de lână de oaie din zona Europei de Est”, arată Lucian Stanciu în prezentarea proiectului său de business.

Tânărul a ales Telega pentru că este locul de naștere al bunicilor și părinților săi. ”Am avut ocazia astfel să îmi dau seama de potențialul uriaș al unei resurse simple: lâna. În această zonă există deja o rețea socială de încredere și materie primă din belșug, oieritul fiind una dintre îndeletnicirile principale ale localnicilor. Deasemenea, există și infrastructura necesară aprovizionării și distriburii, plus apropierea de orașul Galați, o primă piață de desfacere importantă”, și-a gândit Lucian strategia de vânzare a lânii prelucrate.

La nivel mondial, izolațiile din lână sunt la  mare căutare și oferă nu doar un confort termic, dar și unul fonic. Un alt aspect important pentru care acest material biodegradabil este popular este faptul că nu prezintă nici un risc pentru sănătate.

Prelucrarea materialului este simplă și constă în presarea mecanică a lânii, care se comercializează apoi sub formă de baloți sau frânghii. Cu un preț mai mare decât al vatei minerale, izolația naturală este ideală pentru casele ecologice din lemn și poate reprezenta un profit frumușel pentru o fermă de oi.

Reportaj la o fermă de oi din Oregon care produce și izolații din lâna animalelor:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Ii89rRb7CT8[/youtube]

Sursa: http://agrointel.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

2 Comentarii

 1. Ala

  Eu cand vad asemenea stiri, me enervez de in vine sa rup toata mobila din casa.
  Stam ca boii cu aurul subt noi, si ne plangem de saracie, pe cand germanul numai zic de altii mai smecheri scot bani si din piatra seaca.
  Nu zic ca trebuie sa avem drept scop banul, dar cu siguranta vom raspunde in fata lui Dumnezeu pentru cata lana aruncata, pielicele arse si pamant neprelucat avem noi, in timp ce copilasii mor de foame si de frig. De aceea si ne da Dumnezeu pe mana strainilor, ca ne parasim pamantul si bogatia noastra. Ne-a facut Dumnezeu stapani pe un pamant plin cu aur (eu cred ca nu exagerez, mai ales in conditiile vremurilor care ne asteapta), si noi alergam cu limba scoasa pe la consulate, inghetand noptile, ca sa ajungem cu chiu cu vai sa stergem funduri europene.

  Răspuns
  • anonim

   Totalmente de acord cu dumneata …

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *