health_coffee_3_1Cafeaua de tip 3 în 1 conține aditivi cancerigeni și nu trebuie consumată. În combinație cu tutunul, provoacă cancer. Concluziile îi aparțin lui Gheorghe Mencinicopschi, care scrie în cartea ”Ce bem, ce mîncăm” că acest produs conține zahăr și îndulcitori chimici de sinteză și nu trebuie consumată de cei obezi sau diabetici.

  Băuturile de tipul ”3 în 1” sînt ”un amestec de cafea solubilă, zahăr și îndulcitor”. În compoziția lor intră:

1. Zahăr și sirop de glucoză;
2. Doar 13 % de cafea solubilă;
3. Ulei vegetal hidrogenat;
4. Proteină din lapte;
5. Stabilizatori: fosfat de potasiu E 340, polifosfat de sodiu E 452;
6. Emulsificator: mono și digliceride ale acizilor grași E 471;
7. Agent antiaglomerant: dioxid de silicon E 551;
8. Îndulcitori: aspartam E 951, care conține o sursă de fenilalanină, acesulfam K E 950;
9. Colorant betacaroten E 160a;
10. Energie la 1,745kj/415 kcal: proteine 2,8; glucide 71,5 și lipide 13 gr.

Doctorul Gheorghe Mencinicopschi explică faptul că uleiul vegetal hidrogenat afectează sistemul cardiovascular și nervos, iar aditivii pe bază de fosfor dezechilibrează balanța calciu-fosfor, împiedicînd fixarea calciului în oase.

Amestecul conține îndulcitori intenși acalorigeni E 951, E 950, care au efecte nedorite asupra sănătății. Atît aspartamul, cît și acesulfamul K sînt considerate de oamenii de știință ca fiind cancerigene. Colorantul betacaroten poate crește riscul apariției cancerului de plămîni la fumători, fără a-l scădea la nefumători. Produsul conține surse ascunse de sodiu și fosfor și, de asemenea, fenilalanină.

Acest tip de băutură nu este indicat adolescenților, femeilor însărcinate și celor care alăptează, celor cu densitate osoasă scăzută (osteoporoză), celor cu afecțiuni cardiovasculare și cerebrovasculare, hepato-renale și maladii neurodegenerative.

Recomandarea medicilor este să cumpărați cafea naturală boabe și să o măcinați singuri.

   Sursa: noi.md