Selectați pagina

Israelul și SUA s-au retras oficial din UNESCO. Motivul: Instituția ONU are o “tendință anti-israeliană”

Israelul și SUA s-au retras oficial din UNESCO. Motivul: Instituția ONU are o “tendință anti-israeliană”

Retragerea Israelului și a Statelor Unite din Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a devenită efectivă pe data de 01 ianuarie 2019, informează EFE. Cele două țări pretind că instituția ONU are o „tendință anti-israeliană”, potrivit presei locale.

Ieșirea din organizație a fost anunțată în octombrie 2017 de către Administrația președintelui american Donald Trump și, câteva ore mai târziu, de premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Liderul israelian a calificat măsura lui Trump drept „curajoasă și morală, deoarece UNESCO a devenit un teatru al absurdului și pentru că, în loc să păstreze istoria, o distorsionează”. Ambele țări au cerut agenției ONU reforme.

Departamentul de Stat al SUA, care a suspendat plata contribuțiilor sale la organizație în 2011, după ce UNESCO a acceptat Palestina ca stat membru cu drepturi depline, și-a exprimat cu această ocazie dorința de a rămâne în calitate de „stat observator nemembru”.
În ultima perioadă, directoarea generală a UNESCO, Audrey Azulay, a promovat o pagină web educativă despre Holocaust și primul ghid al ONU pentru combaterea antisemitismului.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *