Selectați pagina

Israel interzice clonarea umană până în 2020

Israel interzice clonarea umană până în 2020

clonarePe 23 mai, Parlamentul din Israel a interzis intervenția în sistemul genetic al omului, votând un amendament în acest sens. Amendamentul prevede modificarea legii actuale care interzice clonarea umană în anumite perioade.

Autoritățile israeliene amintesc că legea actuală interzice în general „clonarea reproductivă umană”, cu excepția cazurilor când acest lucru este permis de Ministerul Sănătății în baza unei proceduri ce determină că intervenția nu dăunează demnității umane și cu recomandarea Comitetului Superior din Helsinki. Astfel, perioada de interdicție este periodic extinsă. Amendamentul votat de deputații din Israel extinde interdicția clonării până în anul 2020.

De asemenea, documentul adoptat de parlamentari mai prevede și modificarea definiției „clonării reproductive umane”. Anterior, acest lucru era definit fie ca și „creare a unui embrion prin transferul unei celule umane într-un ou sau ovul fertilizat din care a fost extras nucleul cu scopul creării unei persoane care este identică din punct de vedere genetic cromozomial cu al altei persoane sau embrion, în viață sau decedat”, fie ca „introducerea unui embrion clonat în uter sau în corpul unei femei sau într-un alt uter sau în alt organism”.

Acum, definiția este una mai simplă: „crearea unui embrion uman care este identic cu altă persoană sau alt embrion, în viață sau decedată”, precum și introducerea acestuia în organismul unei femei sau al altei ființe.

Parlamentarii din Israel au explicat în nota informativă a proiecutlui de lege că modificarea definiției a fost necesară datorită progresului tehnologic care permite clonarea oamenilor prin metode adiționale decât cele care prevăd transferul de nuclee. Prin urmare, definiția generală a fost redactată astfel ca să includă pe viitor orice metodă posibilă de clonare a omului. Totuși, în Nota informativă se mai spune că definiția este în conformitate cu Rezoluția ONU din 2005, care recomandă statelor membre să interzică orice metodă de clonare umană.

Sursa: bizlaw.md/

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *