Selectați pagina

Islanda vrea să își retragă în acest an cererea de aderare la UE

Islanda vrea să își retragă în acest an cererea de aderare la UE

urss-uePremierul islandez, Sigmundur Davio Gunnlaugsson susține că așteaptă ca parlamentul să adopte în curând o rezoluție privind retragerea oficială a cererii Islandei de aderare la Uniunea Europeană, după cum a afirmat într-un interviu acordat postului de radio Bylgjan, potrivit ziarului Morgunbladid, citat de presa internațională.

Islanda și-a depus cererea de aderare la UE în 2009, în urma unui vot în parlament când deputații au decis ca autoritățile să inițieze discuții cu Bruxellesul pe fondul crizei economice ce lovise țara în 2008.

Negocierile dintre Islanda și UE privind integrarea țării în structurile comunitare au fost însă suspendate după alegerile generale din aprilie 2013, când la guvernare a venit o coaliție compusă din formațiuni eurosceptice.

De atunci nu s-a mai înregistrat niciun progres în procesul de aderare, deși Islanda a continuat să fie considerată țară candidată deoarece nu și-a retras cererea în mod oficial.

Guvernul de la Reykjavík i-a cerut acum un an parlamentului să decidă în favoarea retragerii cererii de aderare la UE, pe fondul protestelor opoziției care a solicitat ca problema aderării la UE să fie soluționată printr-un referendum. Cu toate acestea, niciuna dintre tabere nu a avut câștig de cauză atunci.

Anul acesta, consideră premierul islandez, conjunctura politică și economică ar putea să contribuie ca țara sa să renunțe definitiv la ideea aderării la UE.

Sursa: agerpres.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *