Selectați pagina

IPS Amfilohie de Muntenegru confirmă nesemnarea documentului ecumenist „Relațiile Bisericii cu ansamblul lumii creștine”

IPS Amfilohie de Muntenegru confirmă nesemnarea documentului ecumenist „Relațiile Bisericii cu ansamblul lumii creștine”

IPS-Amfilohie-de-MuntenegruMitropolitul de Muntenegru si Litoral, Amfilohie, a declarat ca nu a semnat documentul “Relatiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii crestine” adoptat de Sinodul de la Creta (18-26 iunie 2016).

Vladica a vorbit despre acest lucru in cadrul programului TV “Adevarul trait”, de la canalul TV Atlas, specificand ca anume acest document a cauzat controverse vii la intalnirea de la Creta. Totodata, mitropolitul Amfilohie considera ca documentul a fost pregatit inadecvat, lucru asupra caruia delegatia sarba a atras atentia la intalnirile pregatitoare.

“Trebuie sa va spun ca am fost unul din cei care nu au semnat cel de-al saselea document”, a subliniat mitropolitul Amfilohie, raspunzand intrebarii jurnalistului Darko Sukovich.
S-a zvonit ca numarul episcopilor sarbi care nu au semnat documentul controversat ar putea fi mai mare. Mass-media greceasca a mentionat numele lui Irineu de Bashka in acest context, si mai multe surse au transmis ca documentul nu a fost semnat de cativa episcopi sarbi.

Trebuie observat ca publicarea documentelor adoptate pe siteul Sinodului din Creta nu permite o intelegere adecvata a chestiunii semnarii acestora. Sub documente sunt insirate numele fiecarui membru al delegatiilor, fara exceptie, ceea ce da impresia falsa ca au semnat toti.

Numele celor care nu au semnat au fost facute publice de catre mass-media. Printre ele, mitropolitul Atanasie de Limassol, Neofit de Morfou, Nicolae de Amathus, Epifanie de Ledra, Porfirie de Neapolis, toti din Biserica Ciprului, si mitr. Hierotheos Nafpatkos, din Biserica Greciei.

Unii din episcopii enumerati mai sus au avut atitudini publice dupa Sinodul din Creta, criticand in mod deschis documentul.

Sursa: http://www.pravoslavie.ru/english/95154.htm, traducere cuvantul-ortodox.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *