melci-uriasi-in-floridaMelci uriaşi putând atinge mărimea unui şobolan invadează sudul Floridei, anunţă agenţia Reuters. Originară din Africa, această specie, aparent simpatică, produce multe pagube vegetaţiei şi poate transmite meningita la om.

De la apariţia lor în septembrie 2011, 117.000 melci gigantici au fost strânşi din zona Miami. Odată cu venirea ploilor, aceştia ies în grădini şi ‘devorează circa 500 de specii de plante’, potrivit unui purtător de cuvânt al autorităţilor agricole din Florida. ‘În mare, tot ce e verde şi le stă în cale’, precizează Denise Feiber. În plus, gasteropodele sunt purtătoare ale unor paraziţi care provoacă o formă de meningită la om, adaugă ea. Din fericire, până acum nu a fost semnalat niciun caz.

Statul Florida caută mijloace pentru eradicarea acestui dăunător, care depune 1.200 de ouă pe zi şi se hrăneşte cu stucul din pereţi. Autorităţile vor să afle cum au ajuns melcii în peninsulă. O pistă menţionată ar fi cea a unei grupări religioase de origine caraibeană şi africană care ar fi importat câteva exemplare pentru ritualuri. Adeseori însă, aminteşte Denise Feiber, animale exotice sunt aduse în valizele turiştilor.

Invazia melcilor uriaşi trezeşte amintiri neplăcute locuitorilor Floridei. În 1966, o primă invazie a dat dureri de cap autorităţilor. Statul a fost nevoit să cheltuiască un milion de dolari şi au trecut zece ani până la eradicarea melcilor, din care primii trei fuseseră aduşi de un băiat din călătoria în Hawai. Bunica lui i-ar fi eliberat apoi în grădină. În 1973, mai existau 17.000 de exemplare.

Recent, pitoni gigant de Birmania au invadat zona Everglades. În luna februarie au fost capturate 68 de reptile care ameninţau ecosistemul parcului naţional.

(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)