Selectați pagina

Învăţământul va fi obligatoriu până la 18 ani. Ce alte prevederi conţine Codului Educaţiei aprobat de Parlament

Învăţământul va fi obligatoriu până la 18 ani. Ce alte prevederi conţine Codului Educaţiei aprobat de Parlament

Codul Educatiei0Învăţământul va deveni obligatoriu până la 18 ani, iar elevii vor trebui să înveţe două limbi străine din trei propuse de administraţia instituţiei în care îşi fac studiile. Acestea sunt doar câteva prevederi ale Codului Educaţiei, aprobat joi de Parlament.

Toţi elevii vor fi obligaţi să absolvească un liceu, o şcoală profesională sau un colegiu. Tinerii care lucrează sau cei care au mai mult de 20 de ani vor putea urma treapta liceeală cu frecvenţă redusă şi vor obţine o diplomă de bacalaureat în patru ani, adică după clasa a 13-a.

Codul educaţiei prevede modificări şi în modul de apreciere a competenţelor elevilor. În loc de note, cei din clasele primare vor primi calificativul excelent, bine, satisfăcător, nesatisfăcător sau rău.

De asemenea, profesorii vor fi evaluaţi anual de către directorul şcolii, iar o dată în cinci ani fiecare învăţător va fi testat de o comisie a Inspectoratului Şcolar Naţional.

“Vor veni persoane din sistem: şi manageri şcolari, şi profesori care sunt selectaţi după anumite criterii, vor veni şi vor asista la ore şi vor face un raport pentru şcoală dar şi pentru celelalte părţi interesate – părinţii cu anumite concluzii şi anumite recomandări”, a declarat ministrul Educaţiei, Maia Sandu.

Profesorii susţin prevederile Codului:

“Dacă încercăm atât de categoric să evaluăm elevii, să le impunem nişte standade, de ce nu am face-o şi cu profesorii pentru că de fapt procesul educaţional este unul bilateral”, a specificat o profesoară.

Codul Educaţiei va intra în vigoare peste 30 de zile după promulgarea documentului de către preşedintele Nicolae Timofti. Prevederea care obligă elevii să înveţe două limbi străine, va intra în vigoare din anul 2018.

Sursa: publika.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

1 Comentariu

 1. marele Păcătos

  asta antihrist aşa vrea?
  pentru ce 2 limbi stăine?
  pentru ce până la 18 ani studiile, dacă foarte mulţi adolescenţi sunt de părerea că e mai bine omului să muncească decât să înveţe tot materialul inutil şi CATEGORIC INCORECT, pur şi simplu îmbibat cu minciuni, impus de masoni..
  dar fără cod şi vaccin – creştinul nu poate munci, sau cel puţin va fi atacat în instanţă precum că este extremist, împreună cu părinţii…

  de la aşa “patrioţi” care susţin unanim gomosexualismul – la ceva normal să te aştepţi este pur şi simplu ireal, aşa-că pe toţi se pare că ne paşte persecuţiile fizice, în scurt timp…

  Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *