Selectați pagina

Învățământ obligatoriu până la 18 ani

Învățământ obligatoriu până la 18 ani

elevi la scoalaDurata sistemului de învățământ oblgatoriu ar putea crește până la vârsta de 18 ani, începând cu 2018. Astfel, elevii care învață în prezent până în clasa a 9-a, începând cu 2018 vor fi obligați să învețe încă 3 ani. Inițiativa face parte din proiectul Codului Educației, care prevede, de asemenea și schimbarea sistemului de notare în învățământul primar, prin utilizarea descriptorilor.

”Aceasta înseamnă că noi vrem să prindem pe cei 13 % dintre elevi, care părăsesc sistemul educațional după gimnaziu și să-i păstrăm în sistemul educațional sau în liceu, sau în școală profesională de învățământ vocațional-tehnic. Important este ca acești tineri să reușeacsă să facă o meserie ca să se poate descurca în viață”, a declarat, ministrul educației, Maia Sandu, în cadrul unei mese rotunde.

Printre elementele noi imortante prevăzute de Proiectul Codul Educației se numără și: un salariu mediu pe economie prognozat, pentru profesorii începători, facilități pentru profesorii de la sate, o autonomie mai mare a instituțiilor de învățământ, crearea Inspectoratului Național și implicarea Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Învățămîntul Profesional.

Deocamdată nu se știe când va fi aprobat codul. “Sperăm să avem dezbateri publice serioase și dacă reușim să obținem un consens asupra prevedirilor acestui proiect, atunci sperăm să ne mișcăm foarte repede. Am discutat ani buni această lege și credem că ar fi bine ca în următoarele luni să punem punct”, a conchis, Maia Sandu.

Sursa: Politik.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

2 Comentarii

  1. anonim

    Doamne fereste.. Maia Sandu aceasta e mai rea ca insusi Voronin.

    Răspuns
  2. Ala

    Vorba unui preot “Voronin e pe jumate drac, in schimb Filat e mai negru decat dracul”. Pai pe cine era sa aduca Filat in hora lui?

    Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Статьи на русском языке

Статьи на русском языке

Comentarii