Selectați pagina

Între timp procedura de divorţ a fost simplificată, în timp ce tot mai puține persoane decid să se căsătorească

Între timp procedura de divorţ a fost simplificată, în timp ce tot mai puține persoane decid să se căsătorească

Cuplurile care au copii, dar care nu au litigii în privinţa partajului proprietăţii comune, pot divorţa şi la oficul stare civilă, nu doar prin instanţa de judecată. Mai multe modificări operate la Codul familiei au intrat în vigoare din data de 1 iunie.

Potrivit bizlaw.md, căsătoria va fi desfăcută de către Oficiul stare civilă în baza acordului comun al soţilor, în cazurile când între aceştia nu există litigii referitoare la partajul proprietăţii comune, la întreţinerea, educarea şi domiciliul copiilor minori comuni sau înfiaţi de ambii soţi sau la întreţinerea soţului inapt de muncă. Divorţul va fi făcut de Oficiul stare civilă în rază teritorială a căruia se află domiciliul unuia dintre soţi, cu participarea obligatorie a ambilor soţi.

Desfacerea căsătoriei va avea loc pe cale judecătorească, doar dacă soţii au copii minori comuni şi nu au ajuns la un acord privind domiciliul sau modul de întreţinere a acestora, sau în lipsa acordului la divorţ al unuia dintre soţi.

Modificările au fost efectuate la art. 36 alin. (1) din Codul familiei, care spune că: ”În baza acordului comun al soţilor, în cazurile în care între aceştia nu există neînţelegeri referitoare la partajul proprietăţii comune în devălmăşie, la întreţinerea, educaţia şi domiciliul copiilor minori comuni sau la întreţinerea unuia dintre soţi, căsătoria este desfăcută la organul de stare civilă în a cărui rază teritorială se află domiciliul unuia dintre soţi. Soţii participă la desfacerea căsătoriei în condiţiile Legii nr. 100/2001 privind actele de stare civilă”.

Citeşte şi – ALARMANT! ÎN CHIŞINĂU SE ATESTA TOT MAI PUȚINE NAȘTERI ȘI CĂSĂTORII. ÎN SCHIMB, DECESELE ȘI DIVORȚURILOR SUNT ÎN CREȘTERE

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne găseşti şi pe:

Статьи на русском языке

Статьи на русском языке