Selectați pagina

Intrarea eutanasiei în legea italiană în modul cel mai barbar: moartea de foame şi de sete

Intrarea eutanasiei în legea italiană în modul cel mai barbar: moartea de foame şi de sete

Legea referitoare la „testamentul biologic”, ce prevede dreptul persoanelor bolnave aflate în faza terminală de a refuza orice tratament de prelungire a vieții, a fost adoptată în Italia.

„Testamentul biologic” acordă fiecărei persoane majore aflate la sfârşitul vieţii posibilitatea de a renunţa la tratamentele medicale, dar şi la alimentaţie şi hidratare. Alegerea personală va fi exprimată cu anticipaţie prin dispoziţii de tratament, document (scris sau video) revocabil sau revizuibil, în care fiecare precizează tratamentele la care doreşte să renunţe dacă se va găsi la un moment dat în incapacitate de a-şi exprima alegerea. În cazul unui minor, un tutore legal sau familia sa cea mai apropiată ar putea lua o decizie în locul său, relatează Agerpres.

După deputaţi, care au adoptat textul cu o largă majoritate în luna aprilie, senatorii au aprobat proiectul de lege cu 180 de voturi pentru şi 71 împotrivă. „Senatul a deschis calea spre o alegere civilizată. Un pas înainte pentru demnitatea persoanei”, a salutat pe Twitter şeful guvernului de centru-stânga, Paolo Gentiloni.

Textul mai prevede că niciun tratament nu poate fi iniţiat sau continuat de medic fără consimţământul liber şi informat al pacientului. Dispensat „de orice responsabilitate penală”, medicul va putea să refuze „debranşarea unui aparat care îl ţine în viaţă pe pacientul său”, prevede textul, care nu face referire explicită la obiecţia de conştiinţă.

Subiectul „testamentului biologic” a fost dezbătut multe luni şi a provocat dezbateri aprinse, inclusiv în rândul ierarhiei catolice. În timp ce unii au denunţat joi „intrarea eutanasiei în legea italiană în modul cel mai barbar: moartea de foame şi de sete”, alţii au salutat faptul că legea nu duce la „încăpăţânare terapeutică”, reluând astfel argumentele exprimate recent de papa Francisc.

Într-o scrisoare citită la mijlocul lunii noiembrie la Asociaţia medicală mondială, papa a declarat că eutanasia este „totdeauna greşită”, dar că este, în schimb, „licit” pentru un pacient să decidă să renunţe la îngrijiri terapeutice care prelungesc viaţa în manieră puţin conformă cu normele etice şi umaniste.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

1 Comentariu

 1. eu

  Nici o persoana in capacitate mintala NU poate refuza apa sau hidratarea in caz de moarte sau pe patul de moarte.

  Faptul ca anumite persoane nu mai suporta sa inghita mancare este una, dar HIDRATAREA, apa este viata.

  Sa lasi pe cineva moara de SETE este crima! Este dreptul oricarui om de pe glob dreptul la APA potabila, si la VIATA.

  Oricat de mult ai vrea sa mori, dar de APA tot ai nevoie. Nu poti legifera ,,dreptul cuiva de a refuza apa,, pentru ca suna penibil si inuman si IMPOSIBIL.

  Am avut grija de cel putin 1000 de oameni pe patul de moarte.

  NICI UNUL dintre ei nu au refuzat APA, sau un lichid, un ceai, orice.

  Faptul ca unii NU POT inghiti mancare este una, insa cand e vorba de APA, este un drept UMAN la viata!

  E HUMAN RIGHTS aici, nu stiu cum le-au permis in Italia sa legalizeze asa ceva!

  Nici o persoana cu dementa NU refuza apa!! cat de nebun ar fi, daca vede o cana cu apa o doreste sau macar incearca sa bea.

  Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.