Primăria din orașul Elin Pelin, la aproximativ 30 de kilometri de Sofia, au interzis pentru al patrulea an la rând sărbătorirea Halloween-ului în școli, grădinițe sau centrele culturale din oraș.

Motivația dată de autorități este că sărbătoarea umbrește Ziua Luminilor, o sărbătoare istorică din Bulgaria.

Halloweenul este sărbătorit în multe țări pe data de 31 octombrie, fiind popular în Statele Unite și unele țări din Europa vestică. Bulgaria sărbătorește Ziua Luminilor pe 1 noiembrie, în onoarea scriitorilor, revoluționarilor și conducătorilor spirituali care au construit conștiința națională bulgară și au pus bazele educației și a burselor de merit pentru a depăși moștenirea dominației otomane.

Primarul Simeonov spunea că deși copiii au avut o zi liberă pe 1 noiembrie, mulți au crezut că a fost din cauza Halloween-ului, nu din cauza Zilei Luminilor, datorită campaniei mediatice. „Nu este nimic creștin în această sărbătoare” a declarat primarul susținând că istoria trebuie cunoscută și popularizată mai bine.

În Bulgaria există controverse anuale în mass-media și în rețelele sociale despre festivitățile considerate importuri care nu sunt tradiționale pentru țară – nu numai Halloween, ci și Ziua Îndrăgostiților, de exemplu, ultimul care, în ultimii ani, a umbrit o zi tradițională a Bulgariei, „Trifon Zarezan”, dedicată vinului.