Selectați pagina

Întîmplare despre un preot la supermaket: “Oh, uite popa cît de multe produse și-a luat… învață oamenii de sărăcie, dar singur nu se satură!”

Întîmplare despre un preot la supermaket: “Oh, uite popa cît de multe produse și-a luat… învață oamenii de sărăcie, dar singur nu se satură!”

Un preot s-a dus la supermarket. Când a scos produsele la casă de marcat, a auzit pe la spate șoapte: ” Oh, uite, popa cât de multe produse și-a luat… învață oamenii de sărăcie, dar singur nu se satură tot să mănânce! Ce burtă mare și-a crescut…”. A fost vocea unei femei de 50 de ani care nu s-a calmat şi a decis să meargă în ofensivă:

– Ei cum, ți-ai cumpărat bunișor de toate câte un pic după cum se vede? – Cu voce tare și defăimătoare a întrebat femeia.

– Ei, mi-am luat.- a răspuns preotul.

– Cred că pe o lună înainte?

– Nu, dragă femeie, cred că o să-mi ajungă pe două zile maxim.

– După burta ta, pot spune la sigur că poţi s-o faci!

– Așa este, burta mea – salvatorul meu. Nu pot să nu mă gândesc la mâncare.

– Ai mai pus şi cașcaval cu salam în cărucior, postitorule!

– Ei bine, există un astfel de păcat.

– Drept vorbesc despre voi popii… că și cu ” Mercedesuri” vă plimbați!

– Cu aceasta e o problemă… Mercedesul este deja acolo, dar vreau ceva de sofisticat. Visez la ” Cadillac”… dar totul se duce la mâncare, burta cere întreținută…

– Da, da! Ei bine, că recunoşti cel puţin! Visează și la “Koniak” că nu poţi să nu bei ceva, nu-i aşa?

– Sigur, cum fără asta? Am de gând să las reverenda și o să plec la standul pentru  bere, astfel încât nimeni să nu mă poată vedea.

– Da… fără rușine, fără conștiință! Corect toți vorbesc despre voi!

– Corect, dar nu chiar. Dacă ai fi știut mai bine, ai fi spus şi mai rău.

– Aha! Şi după asta, de ce eu trebuie păcatele mele în fața unuia ca tine?

– Nu, nu trebuie, nu vă faceți griji.- I-a răspuns calm preotul punând cumpărăturile în pachete.

Şi aici femeia a tăcut. Cu toate că faţa ei nu s-a schimbat, s-a văzut că s-a descărcat în întregime şi a primit o satisfacţie de la discuție. Dintr-o dată a avut o liniște. Iar după aceasta, în atac a trecut preotul mai departe.

– Dumneavoastră cum, mătușică, V-a stat mai ușor?

Dar femeia n-a răspuns nimic. Ei îi era cu adevărat un pic mai ușor, dar ia fost frică să recunoască acest lucru. După cum ia fost descoperit mai târziu acestei femei, în acel moment, ea a fost surprinsă și a descoperit un lucru ciudat: Se pare că, chiar şi dintr-un popă care mănâncă şi călătorește cu un Mercedes, poţi să te consolezi!

Dar uşurarea n-a durat prea mult. Când această minunată femeie a ieşit din magazin, a fost surprinsă să vadă că preotul se duce la “Mercedes” marca VAZ 2104 cu mâna goală. N-a înțeles ce truc a fost la început, pentru că preotul a ieşit din supermarket cu patru pungi. Dar, uitându-se spre market, ea a văzut patru oameni fără adăpost, care cu bucurie răscoleau conținutul pachetelor pe care le aveau în mâinile lor…

Aici, “mângâierea” al unui cercetaș de 50 de ani a fost călcat în picioare de un sentiment misterios şi aproape uitat care a ieşit de undeva din sufletul ei. O femeie a îngheţat, prinsă în feţele pline de bucurie ale celor fără adăpost. În acelaşi timp, s-au întâlnit cu sentimente contradictorii de vinovăţie, neînţelegere, bucurie şi autoiluminare, care împreună s-au făcut înaintemergătoare a pocăinței, căutătoare de adevăr. Şi din acel moment, femeie a mai făcut în sine încă o descoperire: adevărata consolare, care spre deosebire de satisfacția judecării celor din jur, produce lacrimi de pocăință şi inimă zdrobită.

… au trecut deja 7 ani. Şi acum, parohul bisericii Preotul Victor şi starosta dna Valentina Timofeevna, cu zâmbet, îşi amintesc povestea de la supermarket.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *