Declaraţia Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova din 20 iunie 2013 a stîrnit mare vîlvă în societate. Cu toate ca, atît în secventa video, cît şi în declaraţia sinodală, sunt punctate clar acţiunile de aparare a valorilor ortodoxe traditionale şi de apicare a canoanelor Bisericii faţă de guvernanţii care aduc daune poporului si credintei ortodoxe prin hotararile lor, presa a schimbat accentele declaraţiei, pentru a-i denatura însemnatatea.

Reprezentanţii mass-media au fost nevoiţi să astepte pe o caniculă de peste treizeci de grade mai mult de zece ore în curtea Mitropoliei pentruca pina la urma sa prezinte eronat ideea de bază a comunicatului …?!

Intr-adevar, la o citire mai atenta, comunicatul Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova ar putea fi interpretat in forma falsificata, expusă de reprezentanţii presei. Cu toate acestea, expunerea verbală a Mitropolitului Vladimir imediat după şedinţa Sinodului nu lasă loc de interpretări gresite. S-a conturat intenţia hotărîtoare a Mitropoliei Moldovei de a pregăti creştinii pentru prima adunare generală a Bisericii Ortodoxe din Moldova. Deşi, pe parcursul anilor de independenţă a ţării, au mai fost apeluri şi întîlniri de avengură ale creştinilor, nici una dintre ele nu a fost oficial statutar şi canonic organizata, pentru a fi împlicată întreaga plinătate a Bisericii.

Nu suntem împotriva excomunicării din sinul Bisericii a promotorilor (fărăde)legilor. Ci aceasta hotarire este un pas logic, canonic şi credem, chiar necesar. Cu toate acestea, nu e bine să anticipăm lucrurile. Da, Sinodul ar fi putut recurge la acest remediu, dar deocamdată nu a făcut-o, iar vîlva prematur stîrnită în presă ne face să credem că este o modalitate de a discredita deciziile reale ale Bisericii şi de a descuraja cetăţenii Republicii Moldova, astfel încît, la momentul cînd se va recurge efectiv la excomunicarea persoanelor vizate, acest fapt, fiind expirat, să nu lase vreo amprentă pe cariera lor politică.

Dar, să revenim la declaraţia Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova din 20 iunie 2013. Aceasta conturează clar citeva lucruri:

1. Indiferenţa guvernanţilor la adresările Mitropoliei Moldovei, inclusiv la cea din 19 mai 2013;

2. Iniţierea procedurii de convocare a adunării generale a Bisericii care, potrivit declaraţiilor verbale ale ÎPS Vladimir, urmează să fie convocată la sfirşitul lunii septembrie (sau octombrie);

3. Se binecuvintează organizarea unui pelerinaj de pocaintain forma de drum al crucii pe perimetrul tării noastre;

4. Sunt propuse soluţii juridice clare şi reale chiar luînd în consideraţie cursul european al tării. Astfel, se propune modificarea proiectului de lege, supus la moment discuţiilor publice în cadrul Ministerului de Interne, în sensul interzicerii oricărei propagande publice a homosexualităţii.

Care dintre aceste decizii i-a deranjat cel mai mult pe guvernanţi? De care hotarire se tem cel mai mult, că au decis să recurgă la schimbarea accentelor din declaraţia oficială? Dacă ar fi fost luata hotarirea de a-i excomunica pe unii politicieni, ar fi fost intocmita şi o listă a persoanelor excomunicate. Caci astfel de decizii nu se fac cu declaraţii generale sau trimitere la partide. Este necesar ca fiecare persoana sus-pusa, sa declare dacă se consideră sau nu fiu al Bisericii Ortodoxe, căci doar aceştia pot fi îndepărtaţi,. Nu poţi excomunica pe cineva care nu este membru al Bisericii Ortodoxe. Desigur, daca s-ar recurge la aceste decizii, ar fi mai clar pentru noi, creştinii ortodocşi, am cunoaşte cine este şi cine nu este de-al nostru. Caci unii doar s-au declarat pînă acum fii al lui Dumnezeu, fiind, de fapt, fii ai mamonei.

Nadajduim ca aceste mici incidente si totala dezinformare sa nu influenteze cursul deciziilor Mitropoliei, ci acestea sa fie consecvente: drumul crucii (pelerinajul de pocainta), adunarea generala si, daca va fi nevoie,- excomunicarea politicienilor care nu apara interesele majoritatii populatiei crestin-ortodoxe, ci dimpotriva, le tradeaza.

Sa ne ajute Bunul Dumnezeu!

P.S: Nota informativa a declaratiei Sinodului face referire si la planul actiuni al Republicii Moldova privind drepturile omului, votat de catre parlamentul Republicii Moldova in anul 2003. In acest plan de actiuni pentru prima data se vorbeste despre drepturile minoritatilor netraditionale. In baza lui a fost elaborat proiectul de lege din 2012 privind egalitatea de sanse. Deci, daca va veni ceasul excomunicarii, nu e exclus ca in aceasta lista sa fie si membri ai partidului comunist, care in 2003 au votat conceptul in cauza. Din aceste motive, decizia Sinodului nu este influentata de politica, ci este constatarea apostaziei demnitarilor Republicii Moldova si o propunere de a lua masuri de a stopa aceasta lepadare de Dumnezeu si de traditiile poporului nostru.

Redacţia  aparatorul.md