Selectați pagina

Mass-media a schimbat intelesul declaratiei Sinodului Bisericii Ortodoxe din Modova

Mass-media a schimbat intelesul declaratiei Sinodului Bisericii Ortodoxe din Modova

Declaraţia Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova din 20 iunie 2013 a stîrnit mare vîlvă în societate. Cu toate ca, atît în secventa video, cît şi în declaraţia sinodală, sunt punctate clar acţiunile de aparare a valorilor ortodoxe traditionale şi de apicare a canoanelor Bisericii faţă de guvernanţii care aduc daune poporului si credintei ortodoxe prin hotararile lor, presa a schimbat accentele declaraţiei, pentru a-i denatura însemnatatea.

Reprezentanţii mass-media au fost nevoiţi să astepte pe o caniculă de peste treizeci de grade mai mult de zece ore în curtea Mitropoliei pentruca pina la urma sa prezinte eronat ideea de bază a comunicatului ...?!

Intr-adevar, la o citire mai atenta, comunicatul Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova ar putea fi interpretat in forma falsificata, expusă de reprezentanţii presei. Cu toate acestea, expunerea verbală a Mitropolitului Vladimir imediat după şedinţa Sinodului nu lasă loc de interpretări gresite. S-a conturat intenţia hotărîtoare a Mitropoliei Moldovei de a pregăti creştinii pentru prima adunare generală a Bisericii Ortodoxe din Moldova. Deşi, pe parcursul anilor de independenţă a ţării, au mai fost apeluri şi întîlniri de avengură ale creştinilor, nici una dintre ele nu a fost oficial statutar şi canonic organizata, pentru a fi împlicată întreaga plinătate a Bisericii.

Nu suntem împotriva excomunicării din sinul Bisericii a promotorilor (fărăde)legilor. Ci aceasta hotarire este un pas logic, canonic şi credem, chiar necesar. Cu toate acestea, nu e bine să anticipăm lucrurile. Da, Sinodul ar fi putut recurge la acest remediu, dar deocamdată nu a făcut-o, iar vîlva prematur stîrnită în presă ne face să credem că este o modalitate de a discredita deciziile reale ale Bisericii şi de a descuraja cetăţenii Republicii Moldova, astfel încît, la momentul cînd se va recurge efectiv la excomunicarea persoanelor vizate, acest fapt, fiind expirat, să nu lase vreo amprentă pe cariera lor politică.

Dar, să revenim la declaraţia Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova din 20 iunie 2013. Aceasta conturează clar citeva lucruri:

1. Indiferenţa guvernanţilor la adresările Mitropoliei Moldovei, inclusiv la cea din 19 mai 2013;

2. Iniţierea procedurii de convocare a adunării generale a Bisericii care, potrivit declaraţiilor verbale ale ÎPS Vladimir, urmează să fie convocată la sfirşitul lunii septembrie (sau octombrie);

3. Se binecuvintează organizarea unui pelerinaj de pocaintain forma de drum al crucii pe perimetrul tării noastre;

4. Sunt propuse soluţii juridice clare şi reale chiar luînd în consideraţie cursul european al tării. Astfel, se propune modificarea proiectului de lege, supus la moment discuţiilor publice în cadrul Ministerului de Interne, în sensul interzicerii oricărei propagande publice a homosexualităţii.

Care dintre aceste decizii i-a deranjat cel mai mult pe guvernanţi? De care hotarire se tem cel mai mult, că au decis să recurgă la schimbarea accentelor din declaraţia oficială? Dacă ar fi fost luata hotarirea de a-i excomunica pe unii politicieni, ar fi fost intocmita şi o listă a persoanelor excomunicate. Caci astfel de decizii nu se fac cu declaraţii generale sau trimitere la partide. Este necesar ca fiecare persoana sus-pusa, sa declare dacă se consideră sau nu fiu al Bisericii Ortodoxe, căci doar aceştia pot fi îndepărtaţi,. Nu poţi excomunica pe cineva care nu este membru al Bisericii Ortodoxe. Desigur, daca s-ar recurge la aceste decizii, ar fi mai clar pentru noi, creştinii ortodocşi, am cunoaşte cine este şi cine nu este deal nostru. Caci unii doar s-au declarat pînă acum fii al lui Dumnezeu, fiind, de fapt, fii ai mamonei.

Nadajduim ca aceste mici incidente si totala dezinformare sa nu influenteze cursul deciziilor Mitropoliei, ci acestea sa fie consecvente: drumul crucii (pelerinajul de pocainta), adunarea generala si, daca va fi nevoie, excomunicarea politicienilor care nu apara interesele majoritatii populatiei crestin-ortodoxe, ci dimpotriva, le tradeaza.

Sa ne ajute Bunul Dumnezeu!

P.S: Nota informativa a declaratiei Sinodului face referire si la planul actiuni al Republicii Moldova privind drepturile omului, votat de catre parlamentul Republicii Moldova in anul 2003. In acest plan de actiuni pentru prima data se vorbeste despre drepturile minoritatilor netraditionale. In baza lui a fost elaborat proiectul de lege din 2012 privind egalitatea de sanse. Deci, daca va veni ceasul excomunicarii, nu e exclus ca in aceasta lista sa fie si membri ai partidului comunist, care in 2003 au votat conceptul in cauza. Din aceste motive, decizia Sinodului nu este influentata de politica, ci este constatarea apostaziei demnitarilor Republicii Moldova si o propunere de a lua masuri de a stopa aceasta lepadare de Dumnezeu si de traditiile poporului nostru.

Redacţia  aparatorul.md

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

7 Comentarii

 1. Ilie

  Mari nenorociri. Cind la putere se ridica oameni de nimic, miseii misuna pretutindeni. Cu toate acestea nici o Biserica Ortodoxa nu a aplicat definitiv canoanele si nu a excomunicat vreun politician. Mi-as dori foarte mult ca cei ce au votat aceste legi sa se pocaiasca si mi-as dori foarte mult ca Biserica in cazul in care nu se pocaiesc fiii rataciti, sa recunoasca acest lucru si sa indrezneasca sa-i excomunice. Doar asa mai apare o speranta de a mentine nestricata macar turma ce a ramas si doar asa apare o speranta ca cei de la conducere cu timpul se vor dumeri si vor respecta poporul crestin-majoritar din Tara! Altfel, pierim!
  Sa invie Dumnezeu si sa se risipeasca vrajmasii lui!

  Răspuns
 2. David

  Sa spunem si noi din toata inima si cu nadejde rugaciunea de azi.
  Cine este Dumnezeu mare ca Dumnezeul nostru?
  Tu esti Dumnezeu carele faci minuni!

  Răspuns
 3. Eleonora

  Si asa suntem invinuiti de lipsa de dragoste. Oare aceasta indepartare de impartasanie nu este o lipsa a dragostei?
  De ce nu-i intelegem? Doar s-a explicat clar ca alt drum nu are RM spre Europa. Iar acolo ne sunt fratii, mamele si tatii. Vreau sa comunic liber cu ei. Vreau sa pot merge la ei.
  Sunteti prea duri, nu credeti? Si neintelegatori! Fanatism religios.

  Răspuns
  • marele Păcătos

   Dvs dragă Eleonora vorbiţi, însă nu ştiţi ce vorbiţi.

   Sfinţii au zis, U(uniunea) E(vreilor) este de fapt împărăţia lui antihrist, chiar la adunătura lor scaunul cu numărul 666 este rezervat, antihrist când se va arăta în lume, va ocupa acel scaun, după care va fi pus în capul UE, după care şi ca conducător al lumii pentru că va avea un diavol în el pe care se cheamă abbadon.

   poftiţi şi vedeţi care sunt condiţiile UE, însă să nu uitaţi niciodată că Dumnezeu absolut pe nici un om nu-l va ierta din cei ce vor primi semnul diavolului pe fruntea sau mâna lor:
   http://www.youtube.com/watch?v=h3PvGcJcyNo

   http://www.youtube.com/watch?v=CmqTXSd4r78

 4. N Lae

  Totusi Accetul este dupa mine altul — de ce batem pasul pe loc peste doua decenii. De ce nu avem religia ortodoxa obiect de studiu in invatamant. daca am fi avut acest deziderat pe ambele maluri ale Nistrului si Prutului, am fi avut alta generatie, nu ceea ce am vazut pe 20 iunie in curtea mitropoliei. Este vorba si de UNitatea Ortodoxiei, nu de escomunicarea unora. Ei singur se vor retrage, dupa cum au si declarat. De asemenae mesajul clerului ar trebuie sa fie mai Clar si mai Documentat, argumentat, fara a lasa teren pentru alte interpretari

  Răspuns
 5. Ignat

  Pacat. Ultimul comunicat al mitropoliei ar arata ca un pas inapoi, parca s-ar fi speriat de o eventuala excomunicare. Nu cumva sa suparam politicienii.
  Dupa explicatia aparatorului am inteles lucrurile, insa totusi mitropolia ar fi putut da o dezmintire mai legera si nu de sperietura.
  Oricum, nadajduim, dupa cum spune aparatorul, sa se mearga dupa planul stabilit si sa nu cedam din cursul declarat.
  Dumnezeu sa ne ajute!

  Răspuns
 6. Victor

  Dragi juristi ortodocsi, daca ziceti ca jurnalistii au falsificat stirea despre Sinodul Mitropoliei, de ce nu ii dati in judecata pe cei ce au facut asta?

  Aveti dreptul sa-i dati in judecata, voi mai bine stiti legile… De ce nu luati masuri? De ce ii lasati pe ziarisiti sa prosteasca masele cum vor ei? Ale cui interese le reprezinta mass-media noi stim… Dar voi, daca aparati Biserica Ortodoxa, apoi aparati-o! Credeti ca cu acest articol ii veti pune pe ganduri pe politicieni si pe ziaristi? Nu! Ei oricum o sa faca ce-au mai facut, nu se sperie ei de un articol, caci pot scrie ca riposta mii de articole mestesugite importiva voastra si a noastra.

  APARATORULE, de ce nu folosesti legile juridice pentru apararea Bisericii Ortodoxe? Aratati, va rog, ca intr-adevar sunteti juristi ortodocsi! Multumesc.

  Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Статьи на русском языке

Статьи на русском языке

Comentarii