Selectați pagina

Internat lichidat

Internat lichidat

scoala internatÎncă o școală de tip internat a fost închisă, este vorba de internatul din satul Năpadova raionul Florești ce activa înca din anii 80.

În cei peste 30 de ani de activitate școala avea reputația de una din cele mai bune și mai mari instituții de acest gen din țara dar i-a fost sistată activitatea în urma proiectului „Viitorul începe în familie„ ce prevede plasarea în familie a copiilor orfani sau care provin din familii social-vulnerabile. După închiderea instituției peste 50 de cadre didactice si 30 de lucratori tehnici au rămas fară un loc de muncă chiar dacă Ministerul Educației le promitea la început că vor fi „scutiți„ de șomaj.

Sfetlana Buga, fostă director a instituției afirmă că : „atunci cînd am fost anunțați că urmăm a fi închiși ni s-a promis că vom fi reorganizați in altă instituție pentru copii, sau poate se va înființa un centru pentru tineret ca să nu rămînă toți angajații fără serviciu însă după închidere am ajuns cu toții la bursa muncii. Nimeni nu s-a mai interesat de soarta noastră.„

Aceiași problemă o au toți foștii angajași ce au muncit la școala respectivă încă de la înființare.
Fosta învîțătoare de istorie, Maria Moroi susține că închiderea internatului pentru ea înseamnă să-și lase proprii copii fără îngrijire și să plece peste hotare pentru a-și putea întreține familia. Paradoxal sau nu învățătorii ce au avut grijă toți acești ani de copii lăsați fără grija părinților riscă să-și abandoneze proprii copii în căutarea unui viitor mai bun în afara tării.

Alți zeci de învățători stau înscriși la bursa muncii iar gradele didactice nu le mai folosesc la nimic căci toate posturile de muncă ce li se propun nu au nici o tangență cu sectorul în care au ativat timp de ani de zile. Un exemplu elocvent este Tatiana Vasilache care a muncit 20 de ani ca învățător la clasele primare și acum la bursa muncii din raionul Florești i s-a propus un loc de muncă la o fabrica de dulciuri.

În anul 2012 au fot lichidate 8 astfel de instituții în rezultat sute de învățători au rămas șomeri, în acest an urmează a fi închise incă 5 școli internat.
Pînă anul trecut în internatul din Năpadova trăiau şi învaţau 130 de copii orfani, abandonaţi sau ai căror părinţi au fost lipsiţi de drepturile părinteşti.

Autor: Cătălina Vudvud
Sursa: hotnews.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.