Nu este un secret că în ultimii ani a existat o confruntare între Fanar și Biserica Ortodoxă Rusă. Totul a început cu evenimentele din Estonia, pe care în 1996 Fanarul a declarat-o teritoriu canonic, apoi au existat intrigi în jurul (Pseudo-)Sinodului din Creta, iar legalizarea de către Fanar a schismei ucrainene a fost apogeul.

Intenţionează pseudo Patriarhul Bartolomeu să-l declare eretic pe patriarhul Chiril?

Intenţionează pseudo Patriarhul Bartolomeu să-l declare eretic pe patriarhul Chiril?

Iar adevărul în această confruntare a fost întotdeauna de partea Bisericii Ortodoxe Ruse.

Și apoi, peste noapte, totul s-a schimbat. A început un război împotriva Ucrainei, pe care biserica rusă l-a susținut pe deplin. Autoritatea BORu în lume (inclusiv cea ortodoxă) s-a prăbușit într-o clipă.

Dar pe 25 septembrie, Patriarhul Chiril însuși i-a dat lui Bartolomeu toate atuurile. El a afirmat că moartea pe câmpul de luptă spală toate păcatele unui luptător. Iar acest lucru contrazice deja învățătura Bisericii despre pocăință.

Fanarioții au reacționat imediat. Mai întâi, episcopul Arseni (Heikkinen) al arhidiecezei finlandeze de Fanar, l-a acuzat pe patriarhul BORu de erezie, iar apoi mitropolitul Hrysostom de Messinia a făcut același lucru. În cele din urmă, la 3 octombrie, Patriarhul Bartolomeu însuși a spus deja acest lucru. Și este puțin probabil ca Fanarul să se oprească aici.

Pseudo Patriarhul Bartolomeu, șeful Bisericii din Constantinopol, a criticat cuvintele Patriarhului Chiril al Moscovei referitoare la iertarea păcatelor după moartea pe câmpul de luptă din Ucraina, care nu sunt conforme cu învățăturile Bisericii, transmite Die Tagespost.

Într-un interviu acordat jurnaliştilor germani, conducătorul vremelnic al Fanarului, a declarat că a fost „în special şocat de predica” Patriarhului Chiril, în care acesta„face o paralelă între soldaţii ruşi care au murit pe campul de lupta în razboiul din Ucraina şi sacrificiul mortii lui Hristos pe cruce”.

„Faptul că patriarhul Chiril a declarat că toți cei care mor în acest război vor intra imediat în Împărăția lui Dumnezeu ca martiri, nu corespunde învățăturii ortodoxe”, a subliniat Bartolomeu. In timp ce Patriarhul Chiril a numit războiul din Ucraina „sfânt”, „ eu îl numesc un război nesfânt și diabolic”, a subliniat conducătorul Fanarului. El a mai spus deasemenea că este „foarte întristat” de starea actuală a relaţiilor dintre Patriarhiile Constantinopolului şi Moscova, „care au fost rupte de către partea rusă”.

La liturghiile slujite de Pseudo Patriarhul Constantinopolului, pomenirea Patriarhului Chiril continuă, „cu toate că Epifanie al Ucrainei a cerut convocarea unui Sinod Panortodox pentru a-l condamna”, a concluzionat conducătorul Fanarului.

Sursa: https://www.die-tagespost.de/politik/bartholomaios-widerspricht-patriarch-kyrill-art-232694