Până acum au murit 89 de români care s-au vaccinat și au fost confirmați cu coronavirus, conform datelor oficiale deținute de Institutul Național de Sănătate Publică. Există o chestiune esențială care nu se știe în privința celor vaccinați, infectați și decedați: dacă persoanele respective erau asimptomatice în momentul în care s-au vaccinat, sau dacă s-au pozitivat ulterior, după vaccinare.

vaccinarea anti covid poate duce la deces

Institutul Național de Sănătate Publică: 89 de români au murit după ce s-au vaccinat, iar aproape 9000 au avut reacții adverse grave

Atunci când a început vaccinarea în România, nu s-au raportat reacții adverse în lipsa unei proceduri clare de raportare, se precizează într-un document al celor de la INSP, pus la dispoziție la solicitarea făcută de jurnaliștii de la Antena 3. Pentru raportare a fost luată în calcul intervalul 1 ianuarie – 14 martie.

Au murit 89 de români, alte câteva aproape 9000 au avut reacții adverse grave după vaccinare

În ceea ce privește reacțiile adverse, Valeriu Gheorghiță, omul care se ocupă de campania de vaccinare din România, a anunțat marți. „La nivel național, până la data de 22 martie, au fost raportate în total 8.912 cazuri RAPI – reacții adverse postvaccinale indezirabile, cu o rată de raportare de circa 3,4 la o mie de doze administrate”, transmite și EvZ.

INSP oferea Antena 3 informația că s-au raportat un număr de 7324 reacții adverse la vaccinul anti-COVID, astfel:

– 4075 reacții adverse raportate la vaccinul Pfizer

– 414 reacții adverse raportate la vaccinul Modernă

– 2835 reacții adverse raportate la vaccinul AstraZeneca

Este de menționat că vaccinarea în România a început cu serul experimental de la Pfizer/BioNTech – Comirnaty.