Selectați pagina

Instituţiile private vor avea dreptul să preleve celule umane

Instituţiile private vor avea dreptul să preleve celule umane
institutiile-private-vor-avea-dreptul-sa-preleve-celule-umaneParlamentul a adoptat pe data de 20 februarie, în primă lectură, un proiect de lege ce prevede modificarea şi completarea Legii privind transplantul de organe, ţesuturi şi celule umane. Modificările au drept scop îmbunătăţirea reglementărilor juridice ale relaţiilor sociale din domeniu pentru bolnavii cu insuficienţe organice ireversibile.

Potrivit autorilor proiectului, legea necesită schimbări pe motiv a fost elaborată în urmă cu cinci ani, iar între timp medicina a înregistrat progrese, mai ales în sfera transplantului de celule Stem. Documentul este completat cu dispoziţii conform directivelor Uniunii Europene. Astfel, se urmăreşte stabilirea clară a condiţiilor de prelevare a organelor, ţesuturilor şi celulelor de la donator în viaţă.

Noul proiect precizează că prelevarea de organe de la donatori în viaţă de celule Stem, piele, spermă, cap femural, placentă, sînge din cordonul ombilical, membrane amniotice, ce vor fi utilizate în scop terapeutic, se va face fără avizul Comisiei independente de avizare.

Totodată proiectul specifică clar că instituţiile private nu vor putea preleva organe. Completările la Legea privind transplantul de organe, ţesuturi şi celule umane concretizează şi competenţele Agenţiei de Transplant, ale Băncilor de ţesuturi şi ale altor instituţii medicale, inclusiv celor private din domeniu, scrie Moldpres.

Sursa: trm.md

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *