Selectați pagina

Institutiile medicale REFUZA internarea pacientilor. Motivul – nu mai sunt bani, nici pentru intretinere, nici pentru medicamente

Institutiile medicale REFUZA internarea pacientilor. Motivul – nu mai sunt bani, nici pentru intretinere, nici pentru medicamente

spitale30 de spitale din tara risca sa nu mai poata primi pacienti pana la sfarsitul anului. O parte din insitutiii deja refuza internarea. Motivul – nu mai sunt bani, nici pentru intretinere, nici pentru medicamente. Ministrul Finantelor sustine ca datoria fata de spitale se ridica la aproape jumatate de miliard de lei, iar bani la buget nu sunt.

Situatia din sistemul medical din tara este din ce in ce mai rea. Ministerul Finantelor are datorii catre Compania Nationala de Asigurari in Medicina de aproape 500 milioane lei, iar din aceasta cauza CNAM-ul nu poate efectua transferuri catre spitalele din tara.
Anatol ARAPU, MINISTRUL FINANTELOR: “Nu avem surse de finantare deficitul bugetului de stat. Trebuie sa gasim resurse.”

Totusi Ministrul Finantelor nu a vrut sa ne spuna daca a gasit aceste resurse sau de unde le vom putea lua. Potrivit Ministerului Sanatatii din 40 de spitale doar 11 mai au resurse financiare, restul au ramas fara niciun ban pana la sfarsitul acestui an. Cea mai mare datorie este pentru medicamente, iar fara ele, pacientii nu pot fi tratati. Si la inceputul acestui an spitalele s-au confruntat cu o criza a medicamentelor, din cauza oscilatiilor cursului valutar. Atunci pacientii erau obligati sa-si cumpere singuri produsele farmaceutice, care ar fi trebuit sa fie acoperite de polita medicala.

Sursa: protv.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.