Un cont INSTAGRAM al activiștilor sârbi care au publicat poze ale lacasurilor ortodoxe din Kosovo demolate de către populația majoritar musulmană albaneza din regiune, a fost eliminat. Administratia binecunoscutei platforme a scuzat decizia, prin faptul ca grupul postase „imagini tulburătoare”.

Sperând să zădărnicească încercarea Kosovo de a deveni membru al UNESCO, studenții de etnie sarba din statul autoproclamat Kosovo au creat o pagină pe Instagram, numita „Nu Kosovo membru UNESCO”. Acolo, acestia postasera fotografiile a numeroase lacasuri ortodoxe, incluzand mănăstiri, biserici și cimitire, care au fost demolate în anii de după castigarea independentei de facto de catre musulmanii albanezi, cu ajutorul unei campanii mortale de bombardamente NATO și aprobarea UE. Instagram a răspuns ca a blocat contul, pentru „conținut deranjant”.

„Ni s-a spus că postam imagini tulburătoare, și am postat pur și simplu adevărul – incendierea bisericilor și mănăstiri sârbești, a lacasurilor sfinte, distrugerea monumentelor, mormintelor și așa mai departe”, a declarat Nemanja Bisevac, unul din administratorii contului, pentru jurnaliști.

Jovan Aleksic, un alt administrator al contului și activist in grupul de protest Studenti pentru Adevar, a declarat pentru Sputnik Serbia, ca el crede ca pagina Instagram a fost suspendata in urma unei plângeri formulate de „cei care împing așa-numitul stat Kosovo, înainte, in UNESCO”, dorind o administrare albaneza in regiunea separatistă.

Contul a fost parte dintr-o campanie mai amplă numita „Nu Kosovo membru în UNESCO”, condusa de studenții sarbi din Kosovo, care speră să impiedice aceasta numire.

„Am trimis scrisori cu fotografii și clipuri video atașate, care vorbesc despre distrugerea patrimoniului cultural sârb din Kosovo, reprezentanților tuturor celor 195 de state membre UNESCO. 

Am organizat un protest mare în orașul sârb din nordul Kosovo, Sremska Mitrovica, împotriva intentiei de a deveni membru UNESCO a așa-numitului stat Kosovo”, a declarat Aleksic.

De asemenea, studentii au realizat materialul video pus la dispozitie pe aceasta pagina, care arată anihilarea aproape totală a patrimoniului religios și cultural sârb din Kosovo.

Există si o petitie online in susținerea cauzei, care poate fi accesata aici.

Darko Tanaskovic, ambasadorul Serbiei la UNESCO, a declarat pentru Sputnik Serbia, anterior, că ideologia „Albaniei Mari” susține distrugerea rămășițelor culturii sârbesti și încearcă să creeze o cultură kosovara. Peste 100 de biserici ortodoxe sârbesti au fost distruse în Kosovo, numai între 1999 și 2004, în timp ce regiunea separatistă era administrata de către Organizația Națiunilor Unite.

Sursa: Lacasuri Ortodoxe