Selectați pagina

Spre ce ne întreptăm? A fost inventată insecta-dronă care poate fi folosită pentru introducerea sub piele a unui cip RFID

Spre ce ne întreptăm? A fost inventată insecta-dronă care poate fi folosită pentru introducerea sub piele a unui cip RFID

Ceea ce pare un ţânţar este, de fapt, o dronă controlabilă de la distanţă şi echipată cu cameră video şi microfon. „Insecta” are şi dotări alternative, adaptate scopului pentru care este folosită, respectiv prelevarea unei mostre de ADN, introducerea sub piele a unui micro-dispozitiv de urmărire RFID, sau injectarea unei picături letale.

Insecta-dronă este considerată una dintre cele mai notabile realizări în domeniul tehnologiilor de spionaj şi al noilor arme.

Este de menţionat că noua aplicaţie a intrat în producţia de serie odată cu adoptarea de către Administraţia SUA a unui nou plan de urmărire a teroriştilor, sub forma unei liste de localizare de ultimă generaţie, intitulată „matricea de eliminare”.

Această matrice conţine numele suspecţilor de terorism, sortate în funcţie de resursele folosite pentru a-i localiza, inclusiv acuzaţii clasificate şi operaţiuni clandestine. Potrivit unor oficiali americani, această bază de date este mai complexă decât listele cu asasinate, planificând „eliminarea” suspecţilor ce nu puteau fi ucişi cu ajutorul dronelor americane clasice.

Potrivit New York Times, „microdronele” reprezintă cea mai importantă inovaţie din domeniul militar realizată în ultimii ani.

Mulţi şi-au pus întrebarea dacă dronele-insecte vor fi folosite şi pentru „operaţiuni clandestine umede”, de lichidare a inamicilor neconvenţionali, în afara operaţiilor militare oficial asumate şi fără să se fi consumat un proces în justiţie, finalizat cu o sentinţă definitivă de condamnare la moarte.

Sursa: https://www.nytimes.com/2019/06/26/science/robot-insect-flight-engineering.html

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке