Selectați pagina

Înscrierea copiilor la grădiniţă se va face online de la 1 septembrie

Înscrierea copiilor la grădiniţă se va face online de la 1 septembrie

În Chişinău, părinţii îşi vor putea înscrie copiii la grădiniţă în regim online, începând cu 1 septembrie.

Direcţia generală educaţie, tineret şi sport şi E-guvernare au lansat astăzi, 19 iulie, platforma electronică: www.inscriere-gradinite.md, care va asigura înscrierea online la 130 de instituţii de învăţământ preşcolar, transmite IPN.

Când completează cererea online, părinţii vor fi atenţionaţi că trebuie să aleagă o grădiniţă din districtul în care îşi au domiciliul. Dacă vor primi un răspuns negativ din cauza locurilor deja suplinite în grădiniţa selectată, vor putea alege o grădiniţă din imediata apropiere.
Dacă părintele a primit acceptul de înscriere la grădiniţă, va fi notificat, iar ulterior va putea transmite online şi actele necesare. La final de procedură, va primi online îndreptarea de înmatriculare a copilului la grădiniţă, pe care o va putea tipări şi prezenta directorului grădiniţei. Prin intermediul platformei părintele va putea accesa informaţia în trei limbi, va putea vedea dacă mai există sau nu locuri libere într-o grădiniţă, dar şi lista părinţilor înscrişi, nu şi identitatea copilului. Platforma va putea fi accesată neîntrerupt, din orice ţară.
Potrivit şefului interimar al Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport, Alexandru Fleaş, trecerea de la actuala modalitate de înregistrare a copiilor la una electronică va permite sporirea nivelului de transparenţă şi reducerea potenţialelor riscuri, permiţând excluderea la maximum a implicării factorului uman în acest proces.
Directorul tehnic al Centrului de Guvernare Electronică, Iurie Ţurcanu, a menţionat că lansarea acestui sistem este în aliniere perfectă cu planurile naţionale de digitalizare a societăţii. Centrul este la cea de-a doua colaborare cu Direcţia generală educaţie ,tineret şi sport. Anterior a fost implementată plata taxelor pentru grădiniţă în regim online. Astăzi acest lucru se face în circa 80% din grădiniţele din municipiul Chişinău. El a menţionat că platforma lansată azi, cu mici ajustări, ar putea fi extinsă şi pentru înscrierea în clasa I în şcoli.
La evidenţă pentru înscrierea la grădiniţă sunt circa 20 de mii de copii, care urmează să ajungă în instituţiile preşcolare până în anul 2019.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *