Prelucrarea datelor cu caracter personal prin intermediul mijloacelor de supraveghere video sau utilizarea mijloacelor video fără notificarea, autorizarea sau înregistrarea Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP) ar putea fi sancționată cu amenzi usturătoare.

CCTV security camera on cloud sky background. 3d

Potrivit unui proiect de lege supus dezbaterilor publice de către CNPDCP, persoanele fizice care folosesc filmările făcute neautorizat riscă amenzi de până la 4 500 de lei, cele cu funcții de răspundere – până la 9 000 de lei, iar persoanele juridice – amenzi de până la 25 000 de lei.

Purtătorul de cuvânt al CNPDCP, Sergiu Bozianu, a evitat să spună dacă noile prevederi ar viza și filmările cu drona, dar a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că amenzile se referă în special la cei care folosesc înregistrările de la camerele video statice montate în diverse locuri fără notificarea acestui centru. Potrivit lui, la CNPDCP sunt înregistrate tot mai multe plângeri de acest fel, în care oamenii reclamă inclusiv vecini care ar instala camere video ce le-ar deranja intimitatea.

Competența de a stabili ilegalitatea și a o sancționa ar putea fi transmisă Poliției, întrucât CNPDCP nu are structuri în teritoriu. Cei penalizați vor putea contesta amenzile în instanța de judecată.

„Scopul general al proiectului este asigurarea dreptului la protecția datelor cu caracter personal, ce derivă din dreptul constituțional la inviolabilitatea vieții intime, familiale și private prin eficientizarea activităţii Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal, și fortificarea mecanismului de supraveghere și investigare a prelucrărilor de date cu caracter personal în toate domeniile”, se arată în nota informativă a inițiativei legislative.

Aceeași inițiativă legislativă prevede sancțiuni pecuniare operatorului, operatorului asociat, persoanei împuternicite de operator, destinatarului, precum și entităților ce se consideră a nu fi destinatari și terților de la 1 000 până la cinci milioane de lei.