Selectați pagina

ÎNGRIJORĂTOR! Moldova ocupă PRIMUL LOC în lume, într-un top al țărilor cu cel mai intens ritm în ceea ce privește DECLINUL populației

ÎNGRIJORĂTOR! Moldova ocupă PRIMUL LOC în lume, într-un top al țărilor cu cel mai intens ritm în ceea ce privește DECLINUL populației

Moldova ocupă primul loc în lume, într-un top al țărilor cu cel mai intens ritm în ceea ce privește declinul populației. Acest lucru este precizat într-o cercetare demografică efectuată de Institutul Ceh al Geopoliticii și Științelor Sociale.

Experții au făcut o evaluare a statelor în care, potrivit previziunilor lor, în secolul 21 va fi observat cel mai mare declin al populației.

Există doi mari factori alarmanți în republică: cea mai scăzută rată a natalității și, în același timp, cea mai masivă plecare a cetățenilor în străinătate. Dacă nu se iau măsuri urgente, până în 2100 populația Moldovei va scădea cu 53,8% sau aproape de două ori față de 2020.

Această previziune este confirmată de studii efectuate de demografi ai Academiei de Științe a Moldovei, care au concluzionat că, până în 2050, populația țării va scădea cu aproape o treime, de la actualul de 3,5 la 2,5 milioane de locuitori. Potrivit sociologilor moldoveni, situația demografică din țară poate fi ameliorată doar dacă se va înregistra o îmbunătățire a calității vieții. Între timp, analiștii afirmă că aproape o treime din populația țării a părăsit țara în căutarea unui loc de muncă, în timp ce majoritatea tinerilor care au plecat nu se vor întoarce.

În Moldova, în ultimii ani numărul de decese depășește în mod constant numărul de nașteri. În același timp, populația Moldovei îmbătrânește. Experții prevăd că până în 2050 numărul pensionarilor din țară se va dubla și va fi de aproximativ 35% din totalul populației.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.