multime_oameniÎn Moldova mor mai mulţi oameni decât se nasc. Potrivit datelor statistice, în 2014, numărul celor care şi-au pierdut viaţa în ţara noastră a fost cu aproximativ 900 mai mare decât cel al celor care au venit pe lume. Sporul natural negativ al populației este înregistrat în 22 de raioane, iar fenomenul este resimţit cel mai mult la sate.

Statisticile arată că o situație gravă este în raioanele din nordul țării. Cele mai multe decese au fost în Briceni, Donduşeni, Drochia, Edineţ, Ocniţa şi Soroca.

Iar în raionul Călărași, anul trecut au murit cu peste 120 de oameni mai mulți decât s-au născut. Dintre toate localităţile raionului, doar în orașul Călărași numărul nou-născuților a depășit numărul celor care au s-au stins din viaţă.

În satul Țibirica, din același raion, anul trecut s-au născut doar 11 copii, iar numărul celor care au decedat se ridică la 40. O situaţie similară este și în satul Sadova, unde numărul celor care au murit depășește de aproximativ trei ori numărul celor care au venit pe lume.

Potrivit unui studiu al ONU, dacă acest raport se va menţine, atunci în anul 2050 numărul populaţiei va scădea cu un milion. Iar spre anul 2130, în ţară vom avea cu un milion şi jumătate mai puţini moldoveni.

Sursa: publika.md