India a intrat în carantină totală pentru trei săptămâni, din cauza pandemiei de coronavirus. Pentru 90% din cei peste 1,3 miliarde de locuitori asta înseamnă pierderea joburilor. Joburi plătite prost, dar care le asigurau hrana zilnică pentru întreaga familie.

Imediat după anunțul prin care premierul a instituit carantina totală, autoritățile din mai multe state – Uttar Pradesh, Kerala și capitala indiană Delhi – au declarat că vor vira bani în conturile cetățenilor din India, ca ajutor pe perioada carantinei, scrie BBC.

Însă acest lucru nu e posibil. Conform Organizației Internaționale a Muncii, cel puțin 90% dintre indieni lucrează la negru ca paznici, gardieni, menajere, vânzători ambulanți, conducători de ricșe ori gunoieri.

Sunt plătiți cu sume derizorii, nu beneficiază de niciun fel de asigurări și nu au conturi și carduri bancare. Prin urmare, autoritățile nu au cum să le vireze bani.

“Am auzit că vor să ne dea bani, dar nu-mi dau seama cum. Eu n-am mai câștigat nicio rupie de câteva zile și trebuie să-mi hrănesc familia”, spune Kishan Lal, care plimbă oameni cu ricșa în nordul orașului Allahabad.

Prietenul lui Kishan, Ali Hasan, muncește într-o curățătorie. El deja nu mai are niciun ban.

Ali Hasan

„Curățătoria s-a închis acum două zile, iar eu n-am fost plătit. Nu știu când se va redeschide. Sunt foarte speriat. Am familie, cu ce o s-o hrănesc?

Ramesh Kumar lucrează în construcții. Face naveta zilnic pentru a munci, acasă nu și-a găsit de lucru.

Ramesh Kumar

„Câștig 600 de rupii (7 euro) pe zi și am acasă cinci guri de hrănit. Acum nu mă mai angajează nimeni. În câteva zile n-o să mai avem nimic de mâncare. Știu de coronavirus, dar nu pot să stau acasă și să nu fac nimic. O să murim de foame, înainte să murim de coronavirus.

În Uttar Pradesh, autoritățile au realizat problemele logistice imediat după ce au anunțat că vor să vireze bani în conturile muncitorilor. Acum se gândesc să le dea pur și simplu cash sau să le ducă acasă orez și grâu, ca să aibă ce mânca.

Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/india-carantina-foamete-2926495 https://www.bbc.com/news/world-asia-india-52002734