Selectați pagina

Indemnizațiile pentru concediul de maternitate vor fi plătite direct de Casele Teritoriale de Asigurări Sociale, și nu de patroni

Indemnizațiile pentru concediul de maternitate vor fi plătite direct de Casele Teritoriale de Asigurări Sociale, și nu de patroni

mama-copilIndemnizațiile pentru concediile de maternitate vor fi plătite, începând cu acest an, direct de către Casele Teritoriale de Asigurări Sociale ale CNAS, și nu de către agentul economic la care este angajată femeia însărcinată, cum era până acum.

Modificarea, anunță Casa Naţională de Asigurări Sociale, este valabilă deja din 1 ianuarie, și a fost aprobată prin Hotărâre de Guvern.Documentul prevede că indemnizația va fi și în continuare achitată în mărime de 100% din contul asigurărilor sociale.

Însă, începând cu acest an, beneficiarii de indemnizații de maternitate vor putea alege Casa Teritorială de Asigurări Sociale, la care vor să depună actele necesare pentru stabilirea și plata îndemnizației de maternitate. Astfel, acestea pot fi depuse la structura teritorială de asigurări sociale de la locul de domiciliu, reședință sau la structura teritorială în deservirea căreia se află agentul economic de la locul de muncă de bază.

De cealaltă parte, femeile însărcinate nu văd cu ochi buni această noutate și afirmă că astfel vor trebui să facă mai multe drumuri ca să strângă certificatele necesare, să le depună la CNAS, să ia actele de la CNAS și apoi să încaseze banii la bancă. În acest fel, termenul de plată a indemnizației se poate extinde (10 zile de la cerere 30 de zile pentru verificări din momentul în care responsabilul CNAS va decide că este “necesar”.

“Cu ce bani femeia trebuie să-și plătească cheltuielile medicale în acest timp? Fiecare femeie trebuie să devină expert în calcularea indemnizației, ca să poată urmări stabilirea ei corectă. Dacă până acum indemnizația se calcula de contabilitatea întreprinderii – competentă și experimentată, cu care CNAS-ului îi era greu să polemizeze, acum CNAS se va folosi de ignoranța femeilor ca să calculeze cum vrea”, a comentat modificarea operată o viitoare mămică.

La rândul lor, responsabilii de la CNAS au precizat că modificarea dată a fost operată pentru a proteja femeile, care nu beneficiază de indemnizațiile de maternitate, din cauza că agenții economici la care erau angajate și-au încetat activitatea sau din motiv că angajatorul refuză să plătească indemnizația femeilor aflate la întreținerea soților.

Pe de altă parte, potrivit reprezentanților CNAS, femeile nu vor face mai multe drumuri, pentru că, în baza aceluiași pachet de acte depus la Casa Teritorială de Asigurări, vor putea ridica ulterior și celelalte plăți: indemnizația unică pentru nașterea copilului și cea pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani.

În opinia reprezentanților CNAS, odată cu punerea în aplicare a acestei modificări și patronii vor respira mai ușor, pentru că vor scăpa de problema de calculare și stabilire a indemnizațiilor, care nu ține de competența lor.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, pe parcursul ultimilor ani, numărul de naşteri în Republica Moldova este stabil, începând cu anul 2009 fiind înregistrate circa 40 mii de naşteri anual.

Datele CNAS arată că în nouă luni ale anului trecut, au fost oferite peste 14 mii de indemnizații pentru concediul de maternitate pentru care au fost plătite 208,5 milioane de lei.

Sursa: e-sanatate.md

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *