primul-sunet1-226x200Nota redactiei: Cu părere de rău, credem că tot în mai puţine şcoli va fi posibil de realizat acest îndemn al direcţiei mitropolitane. Cunoaştem cu toţii contraversata circulara a Ministerului Educaţiei – Ministerul Educaţiei interzice profesorilor şi elevilor slujbele religioase la început de an şcolar. Totuşi, circulara are un caracter de recomandare şi nu de obligaţie, deci directorii rîvnitori, patrioţi şi îndrăzneţi ar putea sa permite ca şi în ceilalţi ani preotului să intervină la început de an şcolar. Desigur, aceasta nu este o soluţie definitivă, e nevoie de atitudine, caci după cum se vede rapid se transforma Ţara in una forţat ateie sau prigonitoare a ortodoxiei…

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Mitropolit Vladimir, îndemnăm slujitorii din cuprinsul Bisericii Ortodoxe din Moldova să participe activ la sărbătoarea dedicată începutului de an şcolar – Ziua Cunoştinţelor (1 septembrie), prin oficierea Te-Deum-urilor şi purtarea discuţiilor tematice cu elevii, învăţătorii şi părinţii, în virtutirea şi în continuitatea îndelungatei tradiţii prin care Biserica a fost şi este alături de Şcoală în procesul de formare a elevului ca personalitate multilateral dezvoltată.

În acest sens, mai recomandăm slujitorilor să dea curs tuturor invitaţiilor venite din partea colectivelor pedagogice şi să coordoneze activităţile comune pentru ca acest eveniment să aibă impactul cognitiv şi duhovnicesc scontat.

Totodată preoţii trebuie să argumenteze elevilor, învăţătorilor şi părinţilor necesitatea studierii Ortodoxiei în şcoală ca obiect de referinţă pentru cizelarea spirituală şi pentru valorificarea tezaurului credinţei noastre milenare.

Direcţia Mitropolitană

Sursa: mitropolia.md