Selectați pagina

Îndemn pentru rugăciune la început de an şcolar

Îndemn pentru rugăciune la început de an şcolar

primul-sunet1-226x200Nota redactiei: Cu părere de rău, credem că tot în mai puţine şcoli va fi posibil de realizat acest îndemn al direcţiei mitropolitane. Cunoaştem cu toţii contraversata circulara a Ministerului Educaţiei – Ministerul Educaţiei interzice profesorilor şi elevilor slujbele religioase la început de an şcolar. Totuşi, circulara are un caracter de recomandare şi nu de obligaţie, deci directorii rîvnitori, patrioţi şi îndrăzneţi ar putea sa permite ca şi în ceilalţi ani preotului să intervină la început de an şcolar. Desigur, aceasta nu este o soluţie definitivă, e nevoie de atitudine, caci după cum se vede rapid se transforma Ţara in una forţat ateie sau prigonitoare a ortodoxiei…

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Mitropolit Vladimir, îndemnăm slujitorii din cuprinsul Bisericii Ortodoxe din Moldova să participe activ la sărbătoarea dedicată începutului de an şcolar – Ziua Cunoştinţelor (1 septembrie), prin oficierea Te-Deum-urilor şi purtarea discuţiilor tematice cu elevii, învăţătorii şi părinţii, în virtutirea şi în continuitatea îndelungatei tradiţii prin care Biserica a fost şi este alături de Şcoală în procesul de formare a elevului ca personalitate multilateral dezvoltată.

În acest sens, mai recomandăm slujitorilor să dea curs tuturor invitaţiilor venite din partea colectivelor pedagogice şi să coordoneze activităţile comune pentru ca acest eveniment să aibă impactul cognitiv şi duhovnicesc scontat.

Totodată preoţii trebuie să argumenteze elevilor, învăţătorilor şi părinţilor necesitatea studierii Ortodoxiei în şcoală ca obiect de referinţă pentru cizelarea spirituală şi pentru valorificarea tezaurului credinţei noastre milenare.

Direcţia Mitropolitană

Sursa: mitropolia.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

3 Comentarii

 1. Matei

  Mă tem că acest îndemn a Mitropoliei contravine ordinului Ministerului Educaţiei.

  Răspuns
 2. marele Păcătos

  copiii mici sunt ca nişte îngeri, da chiar şi oamenii maturi, şi chiar cei bătrâni sunt ca nişte copii, numai că un pic mai mari, însă oricum omul este făptura Lui Dumnezeu!

  îngerul a căzut fiindcă a cunoscut adevărul prin Har şi prin facultăţile care a primit descoperirea Dumnezeiască, însă tot răul şi-au ales.

  aşa şi noi azi, prin cele mai mici păcate ne întunecăm şi ne facem imaculaţi pe dinlăuntru ca furnalul, chiar dacă haina/trupul ne este albă/curat.

  păcatul întunecă, păcatul ca foamea îl ţine pe om nemişcat ca pe porc în tină.

  haina Botezului se spală prin spovedania curată, fără să ascunzi măcar un singur păcat.

  şi nu se reduce la aceasta, ci dacă ni s-a dat talant – trebuie să-l înmulţim, la 100%, fiindcă să nu păţim ca sluga vicleană şi leneşă care ştiind adevărul l-a ţinut în safeul îngheţat al inimii.

  orice clipă poate fi o rugăciune, şi suspinarea dintr-o singură clipă poate sfinţi pe om, numai dacă nu se pierde acest scop.

  obiectivul principal a tuturor oamenilor trebuie să fie acesta:
  salvarea sufletului, şi dacă omul îşi lasă mâinile în jos în deznădejde pe câmpul de luptă care este această viaţă împotriva trupului său şi a ispitelor care ne sunt de fapt câştigul şi darul îmbogăţirii, atunci pentru ce să mai trăiască omul dacă nu pentru trup şi toate ale lui?
  om trupesc/pământesc şi
  om duhovnicesc/ceresc.

  avem de ales din 2 una, cale de mijloc nu există.

  cei ce au familie – se sfinţesc prin jertfa faţă de copii, prin îngrijirea duhovnicească, morală şi materială.

  Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *