Selectați pagina

Incredibil. Un grup de medici din Moldova pledează pentru legalizarea… marihuanei!

Incredibil. Un grup de medici din Moldova pledează pentru legalizarea… marihuanei!

marihuanaComunitatea medicală din Republica Moldova cere permisiunea de a utiliza canabisul în scopuri medicale. Aceștia susțin că marijuana este o plantă care nu provoacă doar daune, dar are și beneficii asupra organismului.

Astfel, multe boli au prescripție de a fi tratate cu marijuana, inclusiv SIDA, schizofrenia și cancerul, scrie mednews.md.

Ea este taxată ca o substanță psihotropă fără efecte medicale. O serie de state și-au revăzut legislația și au aprobat utilizarea ei de către instituțiile medicale. În Republica Moldova, conform legislației, marijuana este trecută în categoria substanțelor fără uz medical.

De aceea, nu este folosită în tratarea bolnavilor. „Din păcate, foarte puțini oameni cunosc despre proprietățile terapeutice ale canabisului, în special, a canabinoidelor și terpenoidelor. În comunitatea internațională, acest subiect este studiat de mai bine de 30 de ani, există mai multe asociații internaționale care fac astfel de cercetări. Canabisul este indicat ca preparat terapeutic în multiple nozologii și sindroame patologice”, a declarat pentru MedNews medicul psihiatru, master în fiziologia omului, Stanislav Grosu.

În sistemul nervos central, cel mai mare număr de receptori sunt pentru canabinoide. Acestea se conțin și în sistemul pulmonar, cardiac, imun, osteolocomotor, reproductiv, având rol de homeostazie. Endocanabinoidele sunt identificate în laptele matern și au rolul de a stimula apetitul și dispoziția bună a fătului.

Canabisul nu are valoare medicală și este periculos – este un alt mit”, a menționat Emanuel S. Onaivi, profesor la Universitatea „William Paterson” din Statele Unite ale Americii, care a susținut o prelegere pentru medicii din Republica Moldova. Emanuel S. Onaivi este autorul mai multor articole științifice în revistele internaționale.

El a prezentat cele mai importante avantaje ale folosirii canabisului în scopuri medicale și sub supravegherea strictă a doctorului. „Canabisul conține mai multe substanțe, unele dintre acestea sunt psihotrope. Marijuana nu poate fi numit drog, poate fi numit substanță psiho-activă, care are efecte benefice asupra organismului. Canabisul este indicat în tratamentul maladiilor Parkinson, scleroză multiplă, epilepsie, anorexie, depresie. Pacienților cu cancer și SIDA, această plantă le este direct indicată ca antivomitiv, stimulator de apetit și antidepresant.

Un exemplu este glaucomul care a fost unul din cele patru condiții nozologice pentru care canabisul a fost permis în SUA pe lângă scleroza multiplă, sindromul vomitiv în SIDA și sindromul algic în cancer”, a continuat profesorul american. Oficial, canabisul nu este folosit în medicina din Republica Moldova. Neoficial, însă, sunt cazuri în care se folosește această substanță în scop terapeutic. Medicii susțin că persoana care folosește marijuana în scopuri medicale nu poate fi trasă la răspundere pentru aceasta.

„În prezent, în Republica Moldova canabisul este clasificat, conform unei hotărâri de Guvern din 2004, ca substanță psihotropă fără utilitate medicală. De fapt, pentru psihiatri, canabidiolul prezintă interes primar. Aceasta este a doua substanță majoră din planta de canabis după conținut și care nu este psihoactivă. Aceasta ne interesează pentru că are proprietăți antipsihotice, anticonvulsivante, antidepresive, este un neuroprotector major în special datorită faptului că nu are efecte toxice asupra organismului”, a declarat Stanislav Grosu.

Medicii văd o soluție în reexaminarea proprietăților medicale ale canabisului pentru a se crea o opinie mai clară și mai corectă față de utilitatea medicală a canabisului, în special, a canabinoidelor. Canabisul este legalizat în 23 de state din SUA și în 10 țări europene.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

1 Comentariu

 1. Radu Humor

  Se adevereste Profetia despre capitala României, facuta de sfantul indian Sundar Singh acum 100 de ani?July 10, 2015
  In Romania, mai precis in Bucuresti, se construieste cea mai mare catedrala ortodoxa de rit grecesc din lume, Catedrala Mantuirii Neamului. Zilele trecute, Guvernul a decis sa ofere Muftiatului Cultului Musulmanilor un teren de 11.000 de metri patrati in Bucuresti, pentru construirea celei mai mari moschei din Europa.

  Astfel, orasul va deveni un puternic centru ecumenic, o materializarea stranie a prezicerilor facute de sfantul indian Sundar Singh, in 1920, despre Capitală României.

  “Bucureştiul se va transformă într- un centru esenţial. Va fi o capitală spirituală a planetei şi va fi considerat de toate popoarele drept un veritabil «Nou Ierusalim » pământesc”.

  Citeste mai jos profetia despre Romania a lui Sundar Singh, in 1920:

  “… România are o misiune Dumnezeiască de redresare spirituală, ce o va face să se înfăţişeze ca un ve­ritabil model de urmat întregii umanităţi… spusele mele nu trebuie să vă determine a mă considera un fanatic, simpatizant al românilor, ce îşi imaginează hi­me­rice plăsmuiri, căci cea care mi-a inspirat aceste profeţii, fără putinţă de tăgadă, este Prea Sfânta Năs­că­toare a lui Iisus şi reamintesc că, din câte simt, lo­cul de cinste în ocrotirea României îl ocupă Maica Dom­nului şi apoi marile puteri cereşti, la toate acestea mai adăugându-se şi majoritatea sfinţilor din cer…

  media_143645176081949300_97029600

  Ingeniozitatea omenească, pusă în slujba răului, va aduce lumii cele mai groaznice crime şi Pământul va cunoaşte cele mai cumplite boli, ce vor apărea pentru a fi nimicită existenţa oamenilor răi şi perverşi. În acele timpuri de mari schimbări, în alte locuri de pe Pământ va dispărea fulgerător un sfert din omenire, iar după această a doua încercare, din cei rămaşi în viaţă şi îngroziţi vor fi suprimaţi aproape încă un sfert, restul se vor orienta trup şi suflet către Dumnezeu…

  Mulţi oameni care alcătuiesc popoarele Asiei se vor orienta către religia creştină, aproape fulgerător, ea generalizându-se la toate popoarele, indiferent de limbă, de la Polul Nord şi până la Polul Sud… Treptat, puterile statale vor dispărea, ca în locul acestora să apară o nouă putere denumită Federaţia Statelor Pământene, cu un singur preşedinte, o singură monedă, un singur consiliu de conducere şi o singură armată… În această perioadă, Rusia va deveni una dintre cele mai creştine ţări de pe faţa Pământului, Bosforul şi Dardanelele se vor scufunda… O mulţime de insule vor dispărea, fiind nimicite de cutremure, scoarţa Pământului fiind zdruncinată de o mulţime de urgii, ce se vor abate asupra oamenilor.

  Bisericile purtătoare de har divin se vor uni într-una singură… care va pregăti aproape întreaga lume pentru transformările spirituale ce vor avea loc la nivelul întregii planete… Vor face excepţie de la pedeapsa focului nimicitor şi al măcelului… România şi locurile, supra­numite sfinte, din Palestina. De asemenea, netrecută prin sabie va rămâne Cetatea Vaticanului, dar pu­terea sa de influenţă, atât de pregnant urmărită, se va reduce la zero. România va trece prin mai multe faze de transformări fundamentale, devenind… un veritabil focar spiritual…, iar Bucureştiul se va transforma într-un centru esenţial al acestui foc.

  Această capitală a polului spiritual al planetei va fi aproape în întregime reconstruită, rămânând, în cele din urmă, o aranjare de construcţii în formă inelară, având 7 kilometri diamentru şi va fi considerată, de toate popoarele, drept un veritabil Nou Ierusalim pământesc… România va trece în viitor prin mari frământări lăuntrice şi prin anumite schimbări externe, ce o vor impune exemplar, cu prestigiu, în conjunctura internaţională şi, prin mila providenţei, va ieşi aproape neafectată din si­tuaţiile conflictelor războinice mondiale, declarându-se, datorită spiritualităţii extraordinare, ţară neutră…

  În cele din urmă, toţi duşmanii României vor îngenunchea la hotarele acestei ţări şi… vor recunoaşte mi­siunea ei spirituală… În urma bulversantelor schimbări planetare şi al unui război cumplit…, vor rămâne trei categorii: morţii, cei răniţi… şi supravieţuitorii neatinşi. Crime, lepră, holeră şi multe alte boli înspăimân­tătoare, printre care câteva complet noi, necunoscute înainte, vor bântui scoarţa Pământului…, fiare sălbatice se vor năpusti asupra oraşelor şi satelor, atacând oamenii… Cu toţii se vor convinge atunci că nu există religia Adevărului, realizând că doar cu­noaşterea Adevărului îi eliberează, făcându-i să se integreze în Absolutul Divin. Pentru a deveni Una cu Dumnezeirea…, tot atunci va veni vremea apariţiei acelor oameni puri, înzestraţi cu extraordinare haruri divine, despre care s-a vorbit în urmă cu aproape 2.000 de ani…

  Ca indian, eu intuiesc că bunul Dumnezeu a vrut să aleagă, dintre toate popoarele, poporul cel mai umilit, cel mai crunt încercat de vitregia celor puternici. Adesea exploatat, ameninţat, invadat, tero­rizat, vândut şi cumpărat, care, aproape la fiecare război, a fost piaţă de tocmeală între cei care se războiau…, acesta este un popor primitor, înfăţişând o nuanţă elevată, plăcută, pentru a fi pildă de contopire universală cu calităţile divine…

  Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *