Moscheea a fost construită din donaţiile în bani şi materiale ale românilor convertiţi la Islam. Comunitatea musulmană de la Rediu are 12 membri, pe o rază de 30 de kilometri. În comuna Bîra, doar familia Cîniparu este convertită la islamism, scrie ZiaruldeRoman.ro

Prima moschee din România construită de românii convertiţi la Islam a fost inaugurată în localitatea Rediu, comuna Bîra, în anul 2014. La eveniment au participat Dănuţ Petrariu, primarul comunei Bîra, Constantin Ciobanu, viceprimarul comunei Bîra, Mimi Gherasim, funcţionar în cadrul Primăriei Bîra, doctorul Filip Panait, câţiva musulmani, dar şi muezinul Fawaz El-Agha, din Iaşi.

„Este firesc ca fiecare om să aibă un loc unde să se roage, indiferent de gruparea religioasă din care face parte. Noi suntem musulmani. Ce înseamnă să fii musulman? Să te rogi la un Dumnezeu. Îl iubim pe Isus, pacea să fie asupra lui, o iubim pe Maria, îl iubim pe Moise, pe Avram. Îl adorăm pe Dumnezeu. Obiceiul nostru la rugăciune este să punem capul în pământ. La fel cum au făcut profeţii înainte. Și noi punem capul în pământ într-un loc pe care îl numim loc de închinăciune.

Unii îi spun moschee, alţii geamie. Este un loc pe care fiecare comunitate trebuie să şi-l construiască. La noi există obiceiul ca moscheea să fie considerată ca inima în trupul unui om. Este locul în care oamenii se închină la Dumnezeu, dar este şi locul unde oamenii îşi discută problemele din comunitate. Este locul unde oamenii socializează, unde oamenii respiră împreună. Este un loc deosebit, la fel cum inima este deosebită pentru corp. Putem să luăm multe organe de care corpul se poate lipsi şi noi mai trăim încă mulţi ani, în schimb, dacă luăm inima, s-a terminat. La fel de importantă este şi moscheea”, a precizat Daniel Cîniparu, cel care a construit moscheea din Rediu.

Daniel Cîniparu a fost botezat creştin ortodox, iar în urmă cu zece ani s-a convertit la islamism. „Și creştinii s-au născut toţi musulmani. Lucrurile minunate pe care le-am găsit în Biblie şi le-am citit timp de 20 de ani m-au determinat să trec la islamism. În Evanghelia după Matei şi în Evanghelia după Marcu se spune că Isus a venit pentru oile rătăcite ale lui Israel. Moise aduce un avertisment în care prezice că va veni cineva pentru toţi oamenii care va fi la fel ca el, care va da legi. Este înfiorător că 2.000 de ani oamenii au crezut că este Isus, dar nu este Isus, ci Mohamed. Isus a venit pentru poporul lui Israel. Mohamed a venit pentru toţi oamenii”, a spus Daniel Cîniparu.

Maria, soţia lui Daniel Cîniparu, spune că a trecut la islamism din dragoste pentru Dumnezeu. „Aşa am simţit. Nu am fost obligată de soţul meu. Suntem foarte fericiţi că am reuşit să ridicăm această moschee. Ne-am fi dorit să fie mai mulţi prezenţi, dar, Alhamdulillah!, (Lăudat să fie Unul Dumnezeu! – n.r.) este bine şi-aşa. Moscheea a fost construită din donaţiile în bani şi materiale ale fraţilor musulmani şi alţi străini care au fost alături de noi. Moscheea ţine comunitatea unită, indiferent de religie”, a spus Maria Cîniparu.