Selectați pagina

ÎNCHISORILE SECRETE CIA revin! Americanii vor să deschidă centre de detenție pentru ”teroriști” pe teritoriul Ucrainei

ÎNCHISORILE SECRETE CIA revin! Americanii vor să deschidă centre de detenție pentru ”teroriști” pe teritoriul Ucrainei

inchisori guantanamoStatele Unite și guvernul de la Kiev au negociat posibilitatea ca Agenția Centrală de Informații (CIA) să folosească în Ucraina centre de detenție și tortură, similare celor de la Guantanamo, unde ar urma să fie închiși teroriștii Statului Islamic, dar și separatiștii pro-ruși, informează agenția Kriminform, citată de site-ul telesurtv.net.en.

Conform sursei citate, în timpul negocierilor care au avut loc în perioada august-septembrie, Kievul și Washington-ul au ajuns de acord ca partea americană să finanțeze, pe termen lung, activitatea de consolidare a forțelor de apărare ucrainene. În schimbul acestui suport financiar, Cabinetul de la Kiev s-a angajat să instaleze pe teritoriul său mai multe centre de detenție secrete. Unde ar trebui să fie aduși teroriștii grupării jihadiste Statul Islamic, notează agenția Kriminform.

Decizia Washington-ului de a crea astfel de închisori în fostul stat sovietic vine după scandalul uriaș în care au fost implicate serviciile secrete americane (CIA), acuzate că au avut pe teritoriile mai multor țări din Europa de Est, inclusiv în România, așa numitele ”Black Sites”, centre de detenție secrete unde erau transferați deținuți acuzați de terorism, pentru a fi torturați.

CIA a închis toate aceste centre de detenție, iar acum, când gruparea Statul Islamic a pus stăpânire pe Irak și Siria și ar amenința și Occidentul, serviciile secrete americane simt nevoia redeschiderii de noi închisori. În care să fie încarcerați în regim de urgență și fără nicio judecată jihadiștii SI.

Pe lângă jihadiști, aici ar urma să fie închiși și persoane care nu au cetățenie ucraineană, suspectate că au luat participat la conflictul din Ucraina, luptând de partea rebelilor separatiști pro ruși.

Cel mai probabil, închisorile vor fi găzduite în centrul și vestul Ucrainei, unde actualmente sunt ținuți de Kiev prioznierii capturați în luptele din Donețk, în vederea unui posibil schimb cu militari ucraineni.

Kievul a confirmat că în prezent poate primi în jur de 150 de deținuți, dar cifra s-ar putea tripla.

Scandalul închisorilor secrete  CIA a izbucnit la finele lui 2005, când Amnesty International dezvăluia că state est europene, printre care și România, au gzăduit pe teritoriile lor astfel de centre de detenție.

Închisoarea secretă CIA din România, deschisă după 2003, ar fi avut numele de cod Britelite. Una dintre aceste închisori ilegale s-ar fi aflat la Bucuresti, în subsolul clădirii ORNISS. Toți prizonierii care ajungeau în aceste centre secrete ale CIA au fost supuși la tehnici dure de interogare, clasificate ca tortură. Autoritățile române, la fel ca cele din Polonia și Lituania,  au negat în permanență aceste acuzații.

Sursa: http://activenews.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.