Selectați pagina

A început scanarea carnetele de muncă. Acestea vor dispărea din 1 ianuarie 2019

A început scanarea carnetele de muncă. Acestea vor dispărea din 1 ianuarie 2019

Carnetele de muncă vor deveni istorie începând cu 1 ianuarie 2019. Angajatorii vor scrie ultima dată în ele pe 28 decembrie curent, după care le vor înmâna angajaților. Mai mult, potrivit unei decizii pe care Guvernul o va lua astăzi, din 15 mai CNAS începe a scana datele din carnetele de muncă petru a completa conturile personale de asigurări sociale cu informația privind stagiul de muncă realizat pînă la 1 ianuarie 1999, scrie agora.md

Conducătorii întreprinderilor, organizațiilor și instituțiilor, indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare, vor înmîna salariaților sau, sub semnătură, carnetele de muncă pînă la data de 28 decembrie 2018.

Pînă la înmînarea carnetului de muncă, angajatorul va face ultima înscriere în acesta privind funcția deținută.

Înscrierile în carnetele de muncă efectuate pînă la 1 ianuarie 2019 își vor păstra valabilitatea și vor putea fi utilizate la necesitate

Persoanele care solicită dreptul la pensie urmează să confirme documentar stagiul de cotizare pe tot parcursul activităţii. Pentru perioada de până la 1 ianuarie 1999 confirmarea stagiului de cotizare se efectuează prin prezentarea carnetelor de muncă în original şi copie.

In scopul completării conturilor personale de asigurări sociale cu informaţia privind stagiul de muncă realizat până la 01 ianuarie 1999, în perioada 01 mai 2018-15 decembrie 2018, CNAS va scana informaţia din carnetele de muncă prezentate de angajator şi va stoca informaţia în Registru de stat al evidenţei individuale a contribuţiilor.

Amintim că abrogarea Legii privind carnetele de muncă a fost votată n vara lui 2017 în Parlament.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *