Selectați pagina

Începe distribuirea chitanţelor cu noul impozit pe avere

Începe distribuirea chitanţelor cu noul impozit pe avere

postaPersoanele care deţin case cu o suprafaţă mai mare de 120 de metri pătraţi şi valoarea estimată ce depăşeşte 1,5 milioane de lei, vor plăti impozitul pe avere.

Din 1 ianuarie, în Moldova a intrat în vigoare un nou impozit şi anume impozitul pe avere, care în opinia Guvernului va contribui la ameliorarea echităţii fiscale, evitarea sustragerii de la impozitare a averilor dobândite, la responsabilizarea fiscală.

Astfel, persoanele fizice care deţin în proprietate, pe teritoriul Republicii Moldova, bunuri imobiliare cu destinaţie locativă, cu excepţia terenurilor, care au o suprafaţă mai mare de 120 metri pătraţi şi valoarea estimată, apreciată de către organele cadastrale teritoriale, ce depăşeşte 1,5 milioane de lei, vor plăti impozitul pe avere.

Ministerul Finanţelor a venit, miercuri, cu mai multe exemple în care explică cum va fi calculat acest impozit pentru cetăţeni.
Exemplul 1: Persoana fizică „X” deţine doar o casă cu o valoare estimată de 1,33 milioane de lei şi o suprafaţă de 286,05 metri pătraţi.

Răspuns: Bunul imobiliar deţinut nu întruneşte ambele condiţii specificate la Titlul VI2 din Codul fiscal, adică, valoarea acestuia este mai mică de 1,5 milioane lei, respectiv persoana „X” nu va achita impozitul pe avere.

Exemplul 2: Persoana fizică „Y” deţine doar un apartament cu o valoarea estimată de 1,7 milioane de lei  şi o suprafaţă de 115 metri pătraţi.

Răspuns: Bunul imobiliar deţinut nu întruneşte ambele condiţii specificate la Titlul VI2 din Codul fiscal, adică, suprafaţa bunului imobiliar este mai mică de 120 metri pătraţi, respectiv  persoana „Y” nu va achita impozitul pe avere.

Exemplul 3: Persoana fizică „Z” deţine 2 apartamente. Primul apartament are o valoarea estimată de 0,85 milioane lei  şi o suprafaţă de 75 metri pătraţi, iar al doilea apartament are o valoarea estimată de 0,65 milioane lei  şi o suprafaţă de 55 metri pătraţi.

Răspuns: Bunurile imobiliare deţinute au în total o valoarea estimată de 1,5 milioane de lei şi o suprafaţă totală de 130 metri pătraţi. Respectiv, se întrunesc ambele condiţiile specificate la Titlul VI2 din Codul fiscal, respectiv persoana „Z” urmează să achite impozitul pe avere.

Exemplul 4: Persoana fizică „X” deţine 2 apartamente. Primul apartament are o valoarea estimată de 1 milion de lei  şi o suprafaţă de 110 metri pătraţi, iar al doilea apartament are o valoarea estimată de 0,65 milioane de lei  şi o suprafaţă de 55 metri pătraţi.
Răspuns: Valoarea impozabilă a bunurilor imobiliare deţinute va constitui 1,65 milioane de lei.

Exemplul 5: Persoana fizică,,Y” deţine o casă care este obiect al unui credit imobiliar (ipotecar) cu o valoarea estimată a bunului imobiliar de 2 milioane de lei, iar suprafaţa constituie 180 metri pătraţi.

La situaţia din 1 noiembrie 2016, suma rămasă până la stingerea totală a creditului constituie 0,7 milioane de lei.

Răspuns: Valoarea impozabilă a bunului imobiliar deţinut va constitui 1,3 milioane de lei.

Cota impozitului aplicată asupra bazei impozabile constituie 0,8 %. Calcularea impozitului pe avere şi prezentarea avizelor de plată se va efectua de către oficiile fiscale teritoriale în termen de până la 10 decembrie pentru situaţia existentă la 1 noiembrie a anului de gestiune. Impozitul pe avere urmează a fi achitat în termen de până la 25 decembrie a anului de gestiune.

Sursa: eurotv.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке